Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D που “θωρακίζουν” την καρδιά μας
Μια από τις πολύ σημαντικές βιταμίνες είναι και η D, η οποία εκτός του ότι συνθέτεται στον οργανισμό μας με την έκθεσή μας στον ήλιο, υπάρχει και σε διάφορες τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, ο σολομός, ο τόνος, το συκώτι, τα μανιτάρια, τα αβγά κ.ά.
Αν ο ήλιος δεν σας βλέπει πολύ και οι παραπάνω τροφές δεν εμφανίζονται συχνά στη διατροφή σας ή αν γενικότερα παρουσιάζετε έλλειψη στη βιταμίνη αυτή και την λαμβάνετε ως συμπλήρωμα, οι ερευνητές της κλινικής του Κλήβελαντ έχουν καταλήξει σε ένα τρόπο που αυξάνει την απορρόφησή της.
Οι ερευνητές, λοιπόν, σε παλιότερή τους μελέτη, κατέληξαν στο ότι οι ασθενείς που παίρνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D μαζί με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, αντί για το πρωί, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι να παίρνουν τις βιταμίνες τους, αυξάνουν τα επίπεδά της πάνω από 50%. Αυτό οφείλεται στο ότι η βιταμίνη D είναι διαλυτή στα λίπη και ένα μεγάλο γεύμα που περιέχει περισσότερα λιπαρά, αυξάνει την απορρόφησή της.
Στοχεύστε σε καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα ψάρια κ.ο.κ. και φροντίστε να λαμβάνετε καθημερινά 600 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D για καλή υγεία.
Παράλληλα η βιταμίνη D έχει αποδειχτεί πως μας κρατάει μακριά από καρδιακές παθήσεις.
Παλιότερη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal Circulation έχει χτυπήσει το καμπανάκι σε όσους παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, αφού σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά επίπεδά της συνδέονται με υψηλά ποσοστά προσβολής από καρδιακές παθήσεις.
Συγκεκριμένα, όσοι παρουσιάζουν ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στο αίμα, έχουν κατά 62% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σύμφωνα με μελέτη και η ανάγκη αναπλήρωσης της βιταμίνης κρίνεται επιτακτική.
Επειδή το χειμώνα ο ήλιος δεν λάμπει συχνά κι εμείς δεν κυκλοφορούμε και πολύ έξω λόγω κρύου, ο οργανισμός δεν δύναται να τη συνθέσει σε επαρκείς ποσότητες και η διατροφή μας έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Τρεις μερίδες γαλακτοκομικών μπορούν να βοηθήσουν, αλλιώς τροφές όπως το αβγό, τα μανιτάρια, το βοδινό συκώτι, οι σαρδέλες, ο σολομός κ.ά., μπορούν να συμβάλλουν στην αναπλήρωση της σημαντικής αυτής βιταμίνης.