Έμμεση κατάργηση των τμημάτων Λογοθεραπείας των ΤΕΙ με το υπό έκδοση Π.Δ. του Υπουργείου Υγείας
Ανακοίνωση για το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας το οποίο έμμεσα οδηγεί σε κατάργηση των τμημάτων Λογοθεραπείας των ΤΕΙ εξέδωσε το Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς στην οποία αναφέρει τα εξής:” Με το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας που αφορά τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος των Λογοθεραπευτών, με το άρθρο 1 παρ. δ. ουσιαστικά καταργούνται τα πτυχία των τμημάτων Λογοθεραπείας των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της χώρας.
Με το Προεδρικό αυτό Διάταγμα δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως βασικών σπουδών (π.χ. σε ένα μαθηματικό ή σε έναν πολιτικό μηχανικό) με ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ενός έτους να γίνεται λογοθεραπευτής! Δηλαδή, η ελληνική κοινωνία θα εμπιστεύεται, σε άτομα με ελάχιστες εξειδικευμένες σπουδές στο αντικείμενο της εφαρμογής επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία – Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), μη λεκτική επικοινωνία – και τις διαταραχές αυτής, καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα, να φροντίζουν και να θεραπεύουν παιδιά και ενηλίκους.
Είναι το πρώτο αντικείμενο σπουδών κάποιου τμήματος ΑΕΙ που καταργείται από ένα μεταπτυχιακό. Κανείς δεν γίνεται μαθηματικός, οικονομολόγος, πολιτικός μηχανικός, γιατρός ή νοσηλευτής με ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ όλης της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επαγγελματικά δικαιώματά τους διότι ποτέ δεν εκδίδονται τα απαιτούμενα προεδρικά διατάγματα. Ελπίζαμε ότι η κυβέρνηση θα έβλεπε το πρόβλημα αυτό και θα προχωρούσε άμεσα σε όλες τις σχετικές διαδικασίες συγκρουόμενη με τα συμφέροντα που δεν επιτρέπουν την έκδοσή τους όλα αυτά τα χρόνια.
Δυστυχώς βλέπουμε το αντίθετο. Την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των τμημάτων Λογοθεραπείας ΤΕΙ, πιθανότατα στο όνομα κάποιων συμφερόντων. Αυτό μάλιστα γίνεται με μία διαβούλευση 7 ημερών, όταν χρειάστηκαν 15 έτη για την αρχική του έκδοση και όταν υπάρχουν τόσα τμήματα που δεν έχουν ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα” καταλήγει ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου