Ανακοίνωση της παράταξης Ν. Γκόντα, για το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο
Με μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση για το καθεστώς που διέπει τα κληροδοτήματα, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ν. Γκόντας επανέφερε το ζήτημα εφαρμογής του Συντάγματος (άρθρο 109) και για τις περιουσίες που ανήκουν στον Δήμο μας.
Τη συζήτηση για τα κληροδοτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο την προκάλεσαν το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών, με υπογραφή όλων των Δημοτικών Συμβούλων τους, επαναφέροντας το ζήτημα για συζήτηση, κάτι που έχει απασχολήσει το Δήμο πολλές φορές κατά το παρελθόν και έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.
Ν. Γκόντας: Η υπόθεση κληροδοτήματα ταλανίζει την πόλη μας από τα χρόνια της απελευθέρωσης της.Ενώ το άρθρο 109 του συντάγματος κάνει λόγο για απόλυτο σεβασμό της βούλησης του διαθέτη, εν τούτοις για την πόλη μας δεν εφαρμόζεται, γεγονός που μας προσβάλλει βάναυσα ως Γιαννιώτες και ως Ηπειρώτες.
Το «ΠΛΗΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», συνιστά κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας και της βούλησης του διαθέτη και επαναφέρει σε ισχύ το φιρμάνι του Σουλτάνου λες και η πόλη μας εξακολουθεί να είναι Τουρκοκρατούμενη.
Συνέπεια αυτού, οι τεράστιες περιουσίες που με τις διαθήκες τους κατέλλειπαν οι αείμνηστοι Εθνικοί Ευεργέτες με το κληροδότημα Ν. Ζωσιμά και Γ. Σταύρου, να μην περιέλθουν στην πόλη μας, αλλά να διαχειρίζονται ως εκκλησιαστική περιουσία από τα Αγαθοεργά, ήτοι από Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με διαδικασίες αδιαφανείς, χωρίς δημοσιοποίηση προϋπολογισμών , απολογισμών κλπ. Αυτά τα δύο κληροδοτήματα κατείχαν το 25% της Εθνικής Τράπεζας, δηλαδή πλούτος αμύθητος, που μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πόλης που δυστυχώς με την διαχρονική διαχείριση της εξανεμίστηκε.
Τρείς φορές ( 1989-1998-2001) στο παρελθόν, ομόφωνα τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου μας, ζήτησαν την εφαρμογή του σχετικού νόμου, έτσι ώστε να περιέλθουν στο Δήμο τα κληροδοτήματα Γ. Σταύρου και Ν. Ζωσιμά, χωρίς αυτό να επιτευχθεί μέχρι τώρα.
Δύο φορές ομόφωνα η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, με εισηγητές τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Φώτη Κουβέλη, ζήτησαν το ίδιο.
Παρά ταύτα η απάλειψη του περιβόητου « ΠΛΗΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» δεν συντελέστηκε ποτέ και το καθεστώς παραμένει το ίδιο.
Εξακολουθεί να γίνεται η διαχείριση από τα Αγαθοεργά. Και δεν έφτανε αυτό μόνο, αλλά έχει καταργηθεί και αυτός ακόμη ο ορισμός εκπροσώπων του Δήμου μας στο Δ.Σ των αγαθοεργών.
Πουθενά στις διαθήκες δεν προβλέπεται να γίνεται η διαχείριση τους από τον εκάστοτε Μητροπολίτη. Ο σημερινός Μητροπολίτης βέβαια, πασχίζει να βάλει τάξη σε πολλά ζητήματα και κυρίως λόγω των αδιεξόδων που έχουν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν και από την οικονομική κρίση ιδιαίτερα χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος .
Άλλοι όμως οι κανόνες της πολιτείας και άλλοι οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία της εκκλησίας.
Να μου επιτραπεί όμως να υπερασπίζομαι με πάθος την αποκατάστασης της νομιμότητας.
Ο όρκος των Ζωσιμάδων να μη παντρευτούν και να μείνουν ανύπαντροι προκειμένου η περιουσία τους να αποδοθεί στην πατρίδα τους πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους μας, ως μνημείο της απαράμιλλης Ηπειρωτικής ευποιϊας, που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα μας.
Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε να περιέλθουν στην πόλη μας.
Ούτε ένα ευρώ δεν καταβάλλει σήμερα η πολιτεία στα κληροδοτήματα τα οποία χρησιμοποιεί για σχολεία.
Ο εξανεμισμός των μετοχών και το δάνειο των 12 εκατομμυρίων περίπου, για αγορά μεριδίων, από την Εθνική Τράπεζα στην περίοδο της κρίσης, έχει φέρει σε αδιέξοδο τα ίδια τα αγαθοεργά , στα οποία ο σημερινός Μητροπολίτης προσπαθεί να βάλει τάξη.
Κατόπιν όλων αυτών, η παράταξή μας εμμένει στις τρείς προηγούμενες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και στις δύο αποφάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ώστε να γίνει η αποκατάσταση της έννομης τάξης κι έτσι όπως αυτή προβλέπει το άρθρο 109 του Συντάγματος κι έτσι όπως οι ίδιοι οι ευεργέτες εξέφρασαν την βούλησή τους και το έχουν καταγράψει στις διαθήκες τους.
Προτείνουμε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε οι σχολικές περιουσίες να περιέλθουν στον Δήμο.»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ιωαννιτών, με τον Δήμαρχο κ. Θ. Μπέγκα για μια φορά ακόμη να «νίπτει τας χείρας του» με την γνωστή και αγαπημένη τακτική της δημιουργίας μιας ακόμη επιτροπής, η οποία θα επιληφθεί του ζητήματος!
Πριν από την συζήτηση των «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ» το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το φλέγον ζήτημα της φοιτητικής στέγης στην πόλη μας.
Αντιπροσωπία φοιτητών παραβρέθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησε την συνδρομή του Δήμου στην εξασφάλιση φθηνότερης στέγης καθώς και την μείωση της τιμής του νερού και την απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη.
Μιλώντας για τα συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών ο κ. Γκόντας τόνισε ότι είναι δίκαια τα αιτήματα των φοιτητών και ο Δήμος πρέπει να παρέμβει και να συνδράμει όπως μπορεί. « Είναι δίκαια τα αιτήματα των παιδιών και πρέπει ο Δήμος μας να ανταποκριθεί άμεσα. Η εξασφάλιση στέγης με ενοικίαση σε ξενοδοχεία της πόλης μας επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και να γίνουν οι ανάλογες μειώσεις σε δημοτικά τέλη και ύδρευση. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται σήμερα και απασχολούνται σε εργασίες ευκαιριακές, κάτι που αποβαίνει σε βάρος των σπουδών τους. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βλέπουμε τους φοιτητές ως πελάτες, αλλά ως αυριανούς επιστήμονες στους οποίους θα στηριχθεί το μέλλον της χώρας μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόντας.