Γονείς με μεσογειακή αναιμία θα αποκτήσουν ένα υγιές μωρό- Πρωτοπορεί το ΠΓΝΙ μεταξύ των δημοσίων νοσοκομείων
Την πρώτη επιτυχημένη προεμφυτευτική γενετική διάγνωση μεσογειακής αναιμίας σε έμβρυο δίνοντας την ευκαιρία σε ένα ζευγάρι να αποκτήσει ένα υγιέστατο μωρό παρά το γεγονός ότι και οι δυο γονείς είναι φορείς της κληρονομικής αυτής νόσου, πραγματοποίησαν πριν από ένα μήνα το Εργαστήριο Γενετικής υπό τον καθηγητή Γιάννη Γεωργίου και η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής υπό τον Καθηγητή Κώστα Ζηκόπουλο του ΠΓΝΙ. Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοπορία της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που το καθιστά το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στην χώρα που εφαρμόζει την συγκεκριμένη μέθοδο, διάγνωσης δηλαδή μονογονιδιακών νοσημάτων όπως η μεσογειακή αναιμία σε ένα έμβρυο πριν καν αυτό εμφυτευτεί με την διαδικασία της εξωσωματικής στην μητέρα. Μια μέθοδος που έρχεται να βάλει τέλος στις διακοπές κυήσεων και μάλιστα στο δεύτερο τρίμηνο μετά από ενδεχόμενη διάγνωση νοσήματος στο έμβρυο και που βέβαια δίνει την δυνατότητα σε γονείς με κληρονομικά νοσήματα να αποκτήσουν υγιέστατα παιδιά.
Για μια ακόμη πρωτοπορία σε επίπεδο αρχικά έρευνας και εν συνεχεία κλινικής εφαρμογής έκανε λόγο ο Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, καθηγητής Θεόδωρος Στέφος αναφερόμενος στην μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης μεθόδου ώστε να αποφεύγονται οι γεννήσεις παιδιών με μεσογειακή αναιμία.
Οι καθηγητές γενετικής και μαιευτικής Γυναικολογίας κ. Γεωργίου και Ζηκόπουλος αντίστοιχα είχαν εκπαιδευτεί πριν από 15 χρόνια στη συγκεκριμένη μέθοδο ωστόσο αυτό που αποτελούσε εμπόδιο για την εφαρμογή της ήταν η έλλειψη των απαιτούμενων μηχανημάτων κάτι που επετεύχθη μέσω του ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου. Έτσι απέκτησαν ένα λέιζερ μεγάλης ακριβείας για την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση της Β Μεσογειακής αναιμίας που είναι το πιο συχνό κληρονομούμενο νόσημα στον ελληνικό πληθυσμό. Όπως εξήγησε ο Γιάννης Γεωργίου Καθηγητής Γενετικής Υπεύθυνος Εργαστηρίου Γενετικής ,
ζευγάρια με γενετικά νοσήματα είτε ως φορείς ειτε ως πάσχοντες μέσω της εξωσωματικής και της συγκεκριμένης μεθοδολογίας μπορούν να πετύχουν κύηση με ένα υγιές έμβρυο αποκλείοντας το ενδεχόμενο διακοπής κύησης λόγω γενετικού νοσήματος .
Ο κ.Γεωργίου τόνισε πως οποιαδήποτε επένδυση γίνεται στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής μπορεί να δώσει πολλά. Για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί η προμήθεια και άλλου ειδικού εξοπλισμού από το επόμενο ΕΣΠΑ ώστε πλέον να δοθεί η δυνατότητα προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης όχι μόνο μονογονιδιακών νοσημάτων όπως η μεσογειακή αναιμία , η ινοκυστική νόσος ή η μυική δυστροφία αλλά και χρωμοσωματικών νόσων.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση στο ΠΓΝΙ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει άνθηση και αύξηση με περιστατικά από όλη την Ελλάδα να φτάνουν στα Γιάννενα για να αποκτήσουν ένα παιδί και μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω όπως ανέφερε ο καθηγητής και υπεύθυνος της Μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Κώστας Ζηκόπουλος.
Την χαρά και την ικανοποίησή της για την εφαρμογή και στην κλινική πλέον πράξη αυτής της τεχνικής εξέφρασε και η βιολόγος, εμβρυολόγος Ελισάβετ Χατζή εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα και η πολιτεία να αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια του ΠΓΝΙ που διαθέτει προσωπικό με τεχνογνωσία αλλά λείπει η τεχνική υποστήριξη από πλευράς μηχανημάτων.