Επαναπατρίστηκαν χιλιάδες αρχαία αντικείμενα
«Ελλάδα και Γερμανία εδώ και δύο αιώνες ακολουθούν κοινές πνευματικές πορείες. Μετά τον Πόλεμο και τα δύο Κράτη έθεσαν ως πολιτική τους προτεραιότητα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ πολλοί υπήρξαν οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο λαών: Οι φίλεργοι έλληνες μετανάστες (προέρχομαι από την Ήπειρο, μία περιοχή της Βορείου Ελλάδος, πολλοί κάτοικοι της οποίας ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στη Γερμανία), οι χιλιάδες έλληνες απόφοιτοι Γερμανικών Πανεπιστημίων, το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ινστιτούτο Goethe, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Χειρονομίες σαν τη σημερινή ενδυναμώνουν έτι περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας χαιρέτησε την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα σε τελετή που έγινε στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.
Πρόκειται για 9.765 όστρακα γραπτής κεραμικής , 676 αντικείμενα οργανικής προέλευσης (οστέινα κατά το πλείστον) καθώς και λίθινα εργαλεία από οψιανό. Τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα είχαν εξαχθεί παρανόμως από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ύστερα από αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν από τα στρατεύματα κατοχής υπό την καθοδήγηση του Γερμανού αρχαιολόγου και αξιωματικού HansReinehrt.
Ο κ. Τασούλας τόνισε: «Υποδεχόμαστε σήμερα, μετά από 73 χρόνια, την επιστροφή των νεολιθικών αρχαιοτήτων. Ταπεινά όστρακα, γραπτής ή άγραφης κεραμικής και πρωτόγονα εργαλεία από οψιανό ή πυριτόλιθο…Κάποιοι θα αναρωτηθούν, γιατί χρειάζεται η επίσημη παρουσίασή τους; Γιατί είναι αναγκαία η αποψινή εκδήλωση;
…Ο λόγος για την παρουσία μας στη φιλόξενη αίθουσα της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών είναι για να διατρανώσουμε την πίστη μας στην εξασφάλιση της ακεραιότητας των πολιτιστικών αγαθών και των αρχαιολογικών συνόλων. Κάθε διάσπαση ή απόσπαση αρχαιοτήτων από το συγκείμενό τους ακυρώνει την αρχαιολογική πληροφορία και την προαγωγή της Επιστήμης.
Μεμονωμένα περιστατικά ανασκαφών, αρπαγής αρχαιοτήτων, πυρπόλησης εκκλησιών και μοναστηριών, καταστροφής αρχαίων για την κατασκευή οχυρωματικών έργων καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, παρά τον υπεράνθρωπο αγώνα των ελλήνων αρχαιολόγων και την εύλογη ευαισθησία ορισμένων γερμανών συναδέλφων τους.
Αυτή τη στιγμή η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, παρά τις δυσχέρειες, καθώς έχουμε απομακρυνθεί χρονικώς από τα γεγονότα, επιχειρεί να καταγράψει με αντικειμενικότητα τις κλαπείσες, κατά τον Πόλεμο, αρχαιότητες και να προσπαθήσει να τις αναζητήσει και εν τέλει να τις ανακτήσει, όχι μόνο για το Ελληνικό Κράτος αλλά για τον Πολιτισμό και την Ανθρωπότητα…»
Καταλήγοντας ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αντικειμένων λέγοντας: « Θέλω να συγχαρώ τους επιστήμονες, που ανέλαβαν και πέτυχαν, κάτι εξαιρετικά δύσκολο: Να ξαναγράψουν, εβδομήντα τρία χρόνια μετά, το Ημερολόγιο της Ανασκαφής στη Μαγούλα Βισβίκη!
Πριν κατέλθω από το βήμα, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω την Προϊσταμένη και τους Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Σε καιρούς χαλεπούς και σε βραχύ χρονικό διάστημα έχουν κατορθώσει αρκετά!!! Εύχομαι και άλλες επιτυχίες!!!»
Παρόντες στην εκδήλωση , ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Schoof, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η Γενική Δ/ντρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρία Βλαζάκη, στελέχη του υπουργείου καθώς και στελέχη του Μουσείου Pfahlaumuseum