Κριτική στην κυβέρνηση από Κυριάκο Μητσοτάκη
Σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας. Στο επίκεντρό της βρέθηκε το ζήτημα του Μακεδονικού καθώς και το προσφυγικό, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν παρέδωσε την γλώσσα και την ταυτότητα στα Σκόπια. «Ο κ. Τσίπρας δεν συνομίλησε με τον ελληνικό λαό, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα γνώριζε την πλήρη διαφωνία του στην Συμφωνία των Πρεσπών» είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΝΔ να μην κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Αν οι συνταγματικές αλλαγές δεν προχωρήσουν στα Σκόπια τότε οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση. Σε αντίθετη περίπτωση και όσο θα προχωρούν στα επόμενα βήματα, δημιουργούνται τετελεσμένα και θα είναι δύσκολο να ανατρέψουμε την συμφωνία» πρόσθεσε.
Μιλώντας για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «καταδεικνύει την ιδεοληψία, την ανικανότητα και την αδιαφάνεια αυτής της κυνικής παρέας που μας κυβερνά. Κάποιοι που ισχυρίζονταν πως έχουν περισσότερες ευαισθησίες από τους υπόλοιπους, τώρα στοιβάζουν ανθρώπους στους καταυλισμούς της ντροπής».
Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς, ο πρόεδρος της ΝΔ τις χαρακτήρισε «ανέκδοτο», σημειώνοντας πως «ο κ. Τζανακόπουλος συγκυβερνά με την ακροδεξιά και εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που εκφράζει την οπισθοδρόμηση και τον διχασμό».
Ανησυχία για την οικονομία
«Η χώρα έχει πολιτικό ρίσκο με τους Τσίπρα – Καμμένου στην εξουσία. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορούν να βγάλουν την χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Δεν έχουν σχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για πολιτική αλλαγή προκειμένου η χώρα να θωρακιστεί από παράπλευρες απώλειες, όπως το Χρηματιστήριο και οι τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως «δυστυχώς η πορεία του δεν ήταν η αναμενόμενη. Ήδη από τις αρχές του χρόνου οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες».
Αυτοδιοικητικές εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει πέντε περιφερειάρχες που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές του 2019. Πρόκειται για τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν το 2014 με την υποστήριξη και τότε της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τον οποίο και ονομάτισε. Οι υπόλοιποι είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Γιώργος Χατζηµάρκος στο Νότιο Αιγαίο, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία και η Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο .
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις εκλογές αυτές. «Πιστεύω στην ουσιαστική αποκέντρωση και πέραν των προσώπων. Έχει σημασία να έχει η αυτοδιοίκηση πόρους και εργαλεία να κάνει δουλειά της. Και γι’ αυτό, επιμένω σε θεσμικές τομές, όπως η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ και για αυτό επιμένω σε ουσιαστικό διάλογο για αρμοδιότητες πρώτου και δεύτερου βαθμού ώστε να χωριστούν με σαφήνεια τα όρια του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών, και των αυτοδιοικήσεων πρώτου βαθμού».
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίδει ιδιαίτερη σημασία στην θεσμική αποκέντρωση. «Μας ενδιαφέρουν και τα πρόσωπα, αλλά ξεκάθαρα δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε σε υπερβολικό βαθμό για το πώς η κάθε τοπική κοινωνία θα επιλέξει να αυτοδιοικηθεί» και πρόσθεσε “στις περιφέρειες θα διεκδικήσουμε να κερδίσουμε με τη σημαία της ΝΔ σε όσον το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες, σημειώνοντας ότι εντός 10 ημερών θα δώσουμε τις στηρίξεις στις περιφέρειες “. Ειδικότερα, είπε ότι στην Ήπειρο,δίδει τη στήριξή του στον νυν περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, όπως επίσης, δίδει στήριξη και σε όλους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη σημαία της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές.
Για το θέμα της στήριξης της ΝΔ σε υποψήφιους δημάρχους είπε ότι είναι άλλος ο βαθμός εμπλοκής σε περιφέρειες και άλλος σε δήμους. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι ο δήμαρχος Άρτας, Χρ. Τσιρογιάννης, φαίνεται να κάνει πολύ καλή δουλειά, από την άλλη δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για τον Δήμο Ιωαννιτών.
Ασφάλεια
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Ήπειρος Τv1 Αθηνάς Μπαμπάκου για το θέμα της ασφάλειας συνολικότερα αλλά και στην παραμεθόριο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο και πως πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις λέγοντας “να επανέλθω σε μία προηγούμενη απάντηση στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία κάνει κάποια «ακροδεξιά» στροφή και να σας πω ότι η ασφάλεια του πολίτη δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή πολιτική. Είναι αυτονόητη υποχρέωση ενός οργανωμένου κράτους απέναντι στους πολίτες. Η πρώτη υποχρέωση θα έλεγα. Η προσωπική ασφάλεια, η ασφάλεια της ζωής, αλλά και της περιουσίας των πολιτών είναι η πρώτη βασική υποχρέωση κάθε οργανωμένης πολιτείας. Όταν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ασφάλειας μέσα από αυτή την οπτική γωνία, θα μπορέσουμε να το ιεραρχήσουμε και πολιτικά στη θέση που του αξίζει, που του αρμόζει. Η σημερινή Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρακτικά δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα και ότι όλα βαίνουν καλώς. Αυτό αφορά και τις μεγάλες πόλεις, και την Αθήνα όπου δείχνει η σημερινή Κυβέρνηση μία ανεξήγητη -ενδεχομένως και εξηγήσιμη κατά άλλους- ανοχή στους κάθε είδους Ρουβίκωνες, στους μπαχαλάκηδες οι οποίοι τα σπάνε, καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους και κινούνται χωρίς ποτέ να υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφορά όμως και την Περιφέρεια, αφορά την παραμεθόριο, αφορά τα χωριά μας, αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν να ζήσουν ακόμα στην ελληνική ύπαιθρο και οι οποίοι σήμερα αισθάνονται ανασφαλείς.
Έχοντας μιλήσει με πολλούς συμπολίτες σας, ειδικά από τα Γιάννενα και από τη Θεσπρωτία που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα, αυτή η ανασφάλεια είναι πάρα πολύ έντονη. Το πρώτο, λοιπόν, το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε ότι ναι, υπάρχει πρόβλημα στη χώρα και δεν αφορά μόνο τις μεγάλες πόλεις, δεν αφορά μόνο τα ζητήματα που μονοπωλούν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αφορά και την ελληνική Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι έχουμε και την εμπειρία και την ικανότητα, διοικητικά και οργανωτικά, να κάνουμε την Αστυνομία να δουλέψει πολύ καλύτερα από ό,τι δουλεύει σήμερα. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, έχω εμπιστοσύνη και στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που συχνά, σε αντίξοες συνθήκες, με ελλιπή εξοπλισμό, επιτελούν το καθήκον τους, με αφοσίωση και με αυταπάρνηση. Να τους αφήσουμε, λοιπόν, ελεύθερους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, να τους βοηθήσουμε να βγουν από τα γραφεία τους. Να απλοποιήσουμε τις διοικητικές διαδικασίες που κρατούν πάρα πολλούς αστυνομικούς μέσα στα γραφεία, αντί να είναι έξω στους δρόμους, στις πόλεις, στα χωριά μας για να αισθάνεται ο πολίτης πραγματικά πιο ασφαλής. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για τα ζητήματα της ασφάλειας και του τρόπου αντιμετώπισης της ασφάλειας και δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση”.
Για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και πιο συγκεκριμένα για τις εισαγωγές γάλακτος μίλησε για κυκλώματα τονίζοντας “Θα τσακίσουμε τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης γάλακτος, τα οποία σήμερα κρατούν τεχνητά χαμηλά τις τιμές του γάλακτος. Και βέβαια, οδηγούν και σε προϊόντα, τα οποία εκ των πραγμάτων πωλούνται ως κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είναι στην πραγματικότητα. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για φέτα, η οποία να μην έχει στην σύνθεσή της, να μην παρασκευάζεται με το μείγμα γάλακτος το οποίο οι ίδιες οι προδιαγραφές της φέτας καθορίζουν. Αλλιώς δεν είναι φέτα, είναι κάτι διαφορετικό. Και νομίζω ότι δεν είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Διότι είναι λίγο-πολύ γνωστό ποιοι στηρίζονται σε τέτοια κυκλώματα και ποιοι ωφελούνται από αυτά τα κυκλώματα. Ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος αφορά την ίδια την αυτορρύθμιση του κλάδου. Γι’ αυτό και πιστεύω τόσο πολύ στη Διεπαγγελματική της Φέτας, την οποία έχω στηρίξει από την πρώτη στιγμή. Και η οποία, ακόμα και τώρα, λόγω μιας ανεξήγητης ανεπάρκειας του Υπουργείου, δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί, έτσι ώστε ο ίδιος ο κλάδος, από τον κτηνοτρόφο, μέχρι τον παραγωγό, να μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου του”.
Τέλος τόνισε ότι το κόμμα του επεξεργάζεται πρόγραμμα για τους ορεινούς δήμους και πρωτοβουλίες ώστε τα χωριά να παραμείνουν ζωντανά μέσα από κίνητρα. “Για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει στα χωριά πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα στα χωριά αυτά. Και οικονομική δραστηριότητα μπορεί να είναι ο πρωτογενής τομέας, η ορεινή κτηνοτροφία ή ο τουρισμός και οι δράσεις γύρω από τον τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Και έχουμε περιπτώσεις χωριών ορεινών και συγκροτημάτων χωριών που έχουν καταφέρει να αναδείξουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, να προσελκύσουν επισκέπτες, να αναβιώσουν τα χωριά και να γίνουν και πολλές μικρές και μεσαίες επενδύσεις, ώστε τα χωριά να ξαναζωντανέψουν. Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Δεν βλέπω το λόγο, γιατί το ίδιο πράγμα δεν θα μπορούσε να γίνει και στους υπόλοιπους ορεινούς όγκους. Ή γιατί το ίδιο πράγμα δεν θα μπορούσε να γίνει -έχει ήδη αρχίσει να γίνεται- εδώ, στα Τζουμέρκα.
Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζεται ένα πλαίσιο ορεινής πολιτικής, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ορεινής Ελλάδος, μέσα από μία ενιαία οπτική.