Πτωτικοί οι δείκτες των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων
Φθίνουσα πορεία τόσο τοπικά όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο παρουσιάζουν οι μεταμοσχεύσεις, αποδεικνύοντας ότι η οικονομική κρίση έχει επιδράσει αρνητικά και σε αυτό τον τομέα. Κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ελλείψει προσωπικού, μειωμένος αριθμός συντονιστών στα τρια επίπεδα συντονισμού δηλαδή ΕΟΜ, ΜΕΘ και Μονάδες Μεταμοσχεύσεων είναι οι κύριοι παράγοντες που καθιστούν την χώρα μας και πάλι ουραγό σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για τους χιλιάδες ασθενείς που αναμένουν χρόνια σε μια λίστα αναμονής για να μεταμοσχευτούν. Η 28η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων και η 1η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων για μια ακόμη χρονιά φέτος κατέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν ως αποτέλεσμα κυρίως της ελλιπούς οργάνωσης και υποστήριξης αυτού του τομέα από την πολιτεία. Το 2008 η χώρα μας άγγιξε το μ.ο. της ευρωπαικής ένωσης στην δωρεά οργάνων , μετά την απόφαση του πατέρα του 28χρονου Αυστραλού που έχασε την ζωή του στην Μύκονο έπειτα από επίθεση που δέχθηκε να δωρήσει τα όργανα του γιού του. Έκτοτε όμως και με την οικονομική κρίση οι δείκτες άρχισαν και πάλι να πέφτουν. Πτωτική είναι και η πορεία των μεταμοσχεύσεων και στη Μεταμοσχευτική Μονάδα Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής και μέλος της Χάρης Χαρίσης παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώντες δότες.
Για το κ. Χαρίση το κυριότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση σε συντονιστές. Στον ΕΟΜ υπάρχουν μόλις 2 για όλη την χώρα όταν θα έπρεπε να είναι 8, ενώ μειώμένος είναι και ο αριθμός των συντονιστών τόσο στις ΜΕΘ όσο και στις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων.
Όσο για το εάν αυτή η πτωτική πορεία μπορεί να εγείρει και ζητήματα βιωσιμότητας των μεταμοσχευτικών μονάδων που έχουν γίνει όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που μετρά 3 χρόνια ζωής, ο αναπληρωτής καθηγητής τόνισε ότι πρέπει η πολιτεία να αντιληφθεί την αναγκαιότητα αντί να βάλει λουκέτο να τις στηρίξει. Τόσο προς όφελος των ασθενών όσο και για οικονομικούς λόγους καθώς μια μεταμόσχευση για παράδειγμα ενός νεφροπαθούς έχει μικρότερο κόστος από την πολυετή διαδικασία των αιμοκαθάρσεων στις οποίες και θα πρέπει να υποβάλλεται.
Σε άλλες χώρες όπως η Κροατία που ήταν στην ίδια θέση με την Ελλάδα η ίδια η πολιτεία προχωρώντας σε ενίσχυση των συντονιστών μεταμοσχεύσεων κατάφερε τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στις μεταμοσχεύσεις. Αντίθετα στην χώρα μας υπήρξε και πισωγύρισμα αφού ο νόμος για την εικαζόμενη συνέναιση που ένα χρόνο μετά αποσύρθηκε, είχε τον δικό του αρνητικό αντίκτυπο.