Συνάντηση Περιφερειάρχη – Δημάρχου για τον δακτύλιο
Με συμμάχους την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει τις προσπάθειες για την λύση στην εμπλοκή που ανέκυψε με το έργο του εσωτερικού δακτυλίου της πόλης μετά την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος να ακυρώσει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα 2014-2020 της περιφέρειας Ηπειρου και ένα από τα βασικά που υπάρχουν στον τομέα των Υποδομών. Το θέμα που ανέκυψε βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας, ενώ στο ζήτημα παρεμβαίνει και το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου με έγγραφό του προς τον Υπουργεό Περιβάλλοντος μετά και από συζήτηση που έγινε στην Διοικούσα επιτροπή της Δευτέρας. Στην συνάντηση περιφερειάρχη και Δημάρχου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα με τον κ. Καχριμάνη αμέσως μετά με δηλώσεις του να τονίζει ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και οι κανόνες , εξηγώντας ότι οι ΜΠΕ για την Μεσαρέ και την Βογιάνου δεν μπορούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση δεν υπάρχει καμία ακύρωση από το ΣτΕ. Ακολούθως αναφέρθηκε στην λειτουργικότητα του εσωτερικού δακτυλίου ο οποίος πρόκειται να αποφορτίσει τους δυο προαναφερόμενους οδικούς άξονες. « Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε και προβληματισμούς γιατί θα γίνει ένας δρόμος που θα μας ανακουφίσει. Αυτό δεν αντέχει στην κοινή λογική, δεν αντέχει σε εχέφρονες ανθρώπους. Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
Στην συνέχει και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Καχριμάνης χαρακτήρισε άστοχες τις ενέργειες τόσο του Υπουργού όσο και του Συνηγόρου του Πολίτη. Με τον δεύτερο μάλιστα είχε επικοινωνία εκφράζοντας αυτή του την άποψη και ευθέως.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας επανέλαβε την μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου οδικού έργου που προβλέπεται από όλους τους Πολεοδομικούς Σχεδιασμούς της πόλης, με απόλυτο σεβασμό στον υπερκείμενο σχεδιασμό και σχεδιασμένος όσο γίνεται πιο φιλικά στο περιβάλλον. Με δεδομένη μάλιστα την επιστημονική και τεχνική άποψη ότι η μελέτη έχει επιλύσει και έχει προχωρήσει την διαδικασία των αδειοδοτήσεων ορθώς μέχρι τώρα, ο κ. Μπέγκας επανέλαβε ότι το να απασχολούμαστε εμμονικά, αποσπασματικά με ένα μόνο δρόμο της πόλης είναι επιστημονικά λάθος και κατέληξε λέγοντας ότι θα εξανθληθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να σωθεί το έργο και να μπορέσει να υλοποιηθεί.
Περιφερειάρχης: Απαλλοτριώνονται περιουσίες με τους δασικούς χάρτες
Στις επιπτώσεις που έχουν για τους πολίτες οι δασικοί χάρτες, αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητώντας για μια ακόμη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«Αυτές τις ημέρες γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις για το πώς θα καταρτιστεί το Κτηματολόγιο. Σιγά- σιγά όλοι καταλαβαίνουν ότι την περίοδο που πέρασε, με τους λεγόμενους δασικούς χάρτες γίνεται απαλλοτρίωση της περιουσίας του καθενός, με τη διάταξη ότι κατά τεκμήριο ανήκει στο Δημόσιο κάθε δασική έκταση, που προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην Ήπειρο, αλλά και σε όλες τις λεγόμενες «Νέες χώρες». Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκρ. Φάμελλος είχε πει ότι θα βρούμε μια λύση τουλάχιστον σε κάποιες εκτάσεις από αυτές να έχουμε δενδρώδεις καλλιέργειες. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτε. Το κράτος δεν ασχολείται με την ουσία και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. 978/1979 αν και θεσπίστηκε κυρίως για να σώσει την Αττική, ούτε εκεί – όπως αποδείχτηκε- έγινε τίποτε. Και έρχονται εδώ να ξεσπιτώσουν τους πάντες από τις ακριτικές περιοχές που φυλάνε «Θερμοπύλες». Από το 1979 και μέχρι σήμερα όλοι οι νόμοι που θεσπίστηκαν για να προστατεύουν τη φύση, διώχνουν τον κόσμο από τη φύση, η οποία χωρίς ανθρώπους γίνεται ζούγκλα. Έστω και την ύστατη στιγμή ζητώ να περάσουν το νόμο για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ώστε να μπορούμε εκεί που είτε ένεκα εμφυλίου, είτε λόγω αστυφιλίας έφυγε ο κόσμος, να ξαναδώσουν το δικαίωμα για φυτεύσεις που βοηθάνε και το περιβάλλον και τον άνθρωπο».
Τέλος πρόσθεσε, ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη από πολίτες που θεωρούν ότι αδικούνται, άλλως οι περιουσίες τους θα περιέλθουν στο Δημόσιο.