Έπεσαν οι υπογραφές… έρχονται τα γεωτρύπανα
Σε κόμβο του ενεργειακού χάρτη μετατρέπεται η Ελλάδα μετά την υπογραφή των τριών συμβάσεων για τις παραχωρήσεις OpenDoorγια την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε Γιάννενα, Πατραϊκό και Κατάκολο. Επενδύσεις, που μπορεί να υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ, για την έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία εκτιμώνται σε 300 εκατ. Βαρέλια. Η υπογραφή έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ιω. Μανιάτης και Ασ. Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ. Βρετανίας Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, (Robert Peck).
Ο κ. Βενιζέλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στάθηκε στο γεγονός ότι η υπογραφή των συμβάσεων και το άνοιγμα της αγοράς των υδρογονανθράκων έχει τριπλή σημασία για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη (έχει δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο ώστε να έσοδα να κατευθυνθούν μέσω του ταμείου γενεών στο ασφαλιστικό) καθώς επίσης δηλώνει στην πράξη την άσκηση εκ μέρους της Ελλάδας της εθνικής της κυριαρχίας. Επίσης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας υπογραμμίζει το ζητούμενο της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας.
Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στη σημασία της υπογραφής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δημιουργείται ένας νέος τομέας εθνικής οικονομίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις νέες κινήσεις που ακολουθούν τόσο σε σχέση με χερσαίες παραχωρήσεις, όσο και για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη, που θα ακολουθήσει. Είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από μια μικρή ομάδα ανθρώπων αφοσιωμένων στο καθήκον, ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
Σημειώνεται ότι το παρόν έδωσε στην εκδήλωση και ο υπουργός ενέργειας της Βρετανίας, ο οποίος αναφέρθηκε κι εκείνος εμμέσως στην ουκρανική κρίση τονίζοντας ότι οι εξελίξεις βοηθούν να γίνει αντιληπτή η σημασία της ενεργειακής αυτάρκειας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση, να αξιοποιήσει τις δικές της πηγές και να μειώσει την εξάρτησή της από χώρες που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως όπλο. Ο ίδιος τόνισε την ετοιμότητα βρετανικών εταιρειών του κλάδου με την τεράστια εμπειρία τους να συνεργαστούν και να μεταφέρουν τεχνογνωσία στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των κοινοπραξιών, και τα επιχειρηματικά πλάνα που παρουσίασαν για τις περιοχές, ο κ. Μαθιός Ρήγας εκ μέρους της κοινοπραξίας EnergeanPetraPetroleum ανέφερε ότι στα Ιωάννινα σε μια περιοχή 4000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα γίνουν 11 γεωτρήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία ενώ η εκτίμηση-στόχος της κοινοπραξίας είναι να εντοπιστούν 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ή 2 τρισ. κυβικά πόδια αερίου.” Ξεκινώντας με το τι θα κάνουμε στα Ιωάννινα που είναι η πρώτη από τις τρεις συμβάσεις τις οποίες θα υπογράψουμε σήμερα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής, η οποία είναι μία περιοχή 4 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που φτάνει περίπου μέχρι τα σύνορα της Αλβανίας, όπου έχουν γίνει 11 γεωτρήσεις στην ιστορία αλλά μόνο μία τα τελευταία χρόνια.
Τα σεισμικά δεδομένα τα οποία έχουμε στα χέρια μας, τα οποία έγιναν παλαιότερα, είναι χαμηλής ποιότητας και σήμερα με τις καινούριες τεχνολογίες μπορούμε να δούμε πολύ καλύτερα όταν πάρουμε αυτά τα σεισμικά στα χέρια μας και τα επανεπεξεργαστούμε.
Όποιος έχει περπατήσει στα βουνά των Ιωαννίνων θα έχει δει ενδείξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή με διαφυγές οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα. Υπάρχουν πολλαπλά συστήματα, πολλαπλοί στόχοι τους οποίους έχουμε ήδη εντοπίσει, σε ένα πολύ δύσκολο γεωλογικό καθεστώς όμως.
Τέλος – και θέλω να το τονίσω αυτό – είναι περιβαλλοντικά μία πολύ ευαίσθητη περιοχή και η δέσμευση τόσο η δικιά μας όσο και των συνεταίρων μας της Petra Petroleum είναι αυτό να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο η περιοχή: Βλέποντας γύρω μας βόρεια από τα σύνορά μας στην Αλβανία υπάρχει ένα κοίτασμα το PatosMaritza, το οποίο έχει 5 δισεκατομμύρια βαρέλια. Πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε μία νέα ανακάλυψη 200 εκατομμυρίων βαρελιών κι όπως ξέρουμε όλοι η γεωλογία δε γνωρίζει πολιτικά σύνορα. Επομένως αυτή είναι μία πολύ σοβαρή ένδειξη ότι τα γεωλογικά συστήματα της Αλβανίας συνεχίζουν και μέσα στα Ιωάννινα.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, όπου υπάρχουν πολλά ανάλογα και πολλά κοιτάσματα τα οποία είναι σε παραγωγή εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά ψάχνουμε να βρούμε και στη Δυτική Ελλάδα κι αυτό που διαμορφώνεται είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που θα συμβεί. Πιστεύουμε. στα Γιάννενα ή τον Πατραϊκό και το Κατάκολο: είναι η ευρύτερη Ανατολική Αδριατική που ανοίγει.
Αύριο καταθέτουμε προσφορές και στο Μαυροβούνι, το Νοέμβριο η Κροατία έχει γύρο παραχωρήσεων, επομένως όλη αυτή η περιοχή μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή πολύ σοβαρού ενδιαφέροντος και να αλλάξει και γεωπολιτικά την ιστορία, όπως συνέβη με το Ισραήλ και την Κύπρο μετά τις γεωτρήσεις που έγιναν εκεί.
Την ιστορία λίγο-πολύ την ξέρουμε όλοι, από το 1940 έχει αρχίσει η έρευνα στην περιοχή των Ιωαννίνων, η τελευταία εταιρεία η οποία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο ήταν η Enterprise η οποία ξεκίνησε μία γεώτρηση στο Καλπάκι τη Δήμητρα 1. Η γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για τεχνικούς λόγους και το 2001 αποχώρησε επιστρέφοντας την περιοχή στο Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτή η εικόνα λέει πολλά, είναι μία εικόνα από τα σεισμικά της περιοχής, βλέπετε τη γεώτρηση που έκανε η Enterprise η οποία έφτασε πολύ κοντά στο στόχο αλλά δεν τον τρύπησε ποτέ. Μία από τις πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι να επανεξετάσουμε αυτό το στόχο και να δούμε τι πραγματικά υπάρχει σε αυτό το βάθος που είναι πάνω από 4 χιλιάδες μέτρα.
Μας ρωτάνε πολύ συχνά «τι θα βρείτε, πόσο πετρέλαιο, πόσο φυσικό αέριο»; Οι δικές μας εκτιμήσεις από τους στόχους που έχουμε εντοπίσει -ξαναλέω από τα σεισμικά που είναι διαθέσιμα σήμερα – μας δείχνουν πιθανότητες για ανακαλύψεις 100 εκατομμυρίων βαρελιών ή 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό θα γίνει σε αυτές τις περιοχές οι οποίες είναι δύσβατες, περιβαλλοντικά ευαίσθητες και με πολλές δυσκολίες για να μπορέσουμε να κάνουμε σεισμικά και γεωτρήσεις. Όμως, βλέποντας αυτή την εικόνα η οποία είναι από τη Δραγοψά, βλέπουμε τι δίνει η φύση των Ιωαννίνων: διαφυγή πετρελαίου η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα που δουλεύει στα Γιάννενα. Η δυσκολία για μας θα είναι να το εντοπίσουμε και να το παράξουμε με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών. Το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε τρεις φάσεις ξεκινάει από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων: νέα σεισμικά, γεωτρήσεις οι οποίες θα γίνουν στη δεύτερη και τρίτη φάση, ένα σύνολο επενδύσεων 32 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες εφόσον είναι επιτυχείς, θα φτάσουν στη φάση της ανάπτυξης πιθανότατα και τα 500 εκατομμύρια” σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μαθιός Ρήγας.