Η Μερόπη Τζούφη για το νομοσχέδιο που αφορά την Ανθρωπιστική Κρίση
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη στην πρώτη της ομιλία στο Κοινοβούλιο, τοποθετήθηκε επί του σχεδίου νόμου για την Ανθρωπιστική Κρίση, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών Οργάνων. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ έδωσε έμφαση στην Ήπειρο και το νομό Ιωαννίνων που αποτελεί μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας. Άσκησε κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη μείωση των προϋπολογισμών στα Νοσοκομεία καθώς και την κατεδάφιση της ήδη κακοπαθημένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΙΚΑ).
Στη συνέχεια ανέπτυξε μια σειρά από στοιχεία που συνέβαλλαν στη επιδείνωση των υγειονομικών και δημογραφικών δεικτών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων των νεογνών κατά 43%, τις γεννήσεις λιποβαρών νεογνών λόγω του υποσιτισμού, της μείωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας και του αποκλεισμού των μητέρων από τις ιατρικές υπηρεσίες. Επίσης ανέφερε πως οι θάνατοι των ηλικιωμένων αυξήθηκαν δραματικά, τα μολυσματικά νοσήματα εξαπλώθηκαν, ενώ η Ελλάδα είχε το 2014 τους περισσότερους νεκρούς λόγω γρίπης σε σχέση με τον πληθυσμό της. Αναφέρθηκε επίσης στη παιδική φτώχεια, στον τερματισμό των προγραμμάτων εμβολιασμού για τα ανασφάλιστα παιδιά και στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας λόγω της στροφής σε ανθυγιεινές τροφές χαμηλού κόστους.
Επιπρόσθετα, ανέπτυξε τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου που έχει ως στόχο να αποτελέσει το πρώτο ανάχωμα στη μάχη ενάντια στη λαίλαπα της Ανθρωπιστικής Κρίσης, φιλοδοξώντας να καλύψει τις ανάγκες 150.000 νοικοκυριών με βάση όχι μόνο το χαμηλό εισόδημα αλλά και την κοινωνική ευαλωτότητα. Υπογράμμισε πως θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια που θα αφορούν την υγειονομική περίθαλψη και τις μετακινήσεις, ενώ θα πρέπει να επιδιωχθεί και να εξασφαλιστεί η ένταξη στην εργασία των ατόμων που θα ωφελούνται από αυτές τις δράσεις.
Κλείνοντας, επισήμανε πως για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται η συνεργασία των φορέων του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, της Εκκλησίας, των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων αλλά και των εθελοντικών οργανισμών. Επίσης, οι δράσεις αυτές μπορούν να συντονιστούν σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας, ενώ το Υπουργείο θα έχει συντονιστικό ρόλο, ώστε να διασφαλιστεί η σίτιση και η παροχή αγαθών σε όσους το έχουν ανάγκη.