Η «Τουραντό» ξεκινά τη νέα θεατρική χρονιά στη Νεανική – Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Η «Τουραντό» είναι η 104η επαγγελματική θεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και ανεβαίνει από την Παιδική-Νεανική Σκηνή του ηπειρωτικού Θεάτρου. Το έργο θα εγκαινιάσει τη νέα θεατρική περίοδο 2014-15 που είναι η 32η του Θεάτρου και οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να τις παρακολουθήσουν μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων από την Ήπειρο και τη Λευκάδα.
Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, διασκευή για παιδιά από το ομώνυμο έργο του μεγάλου Ιταλού δραματουργού Κάρλο Γκότσι, σύγχρονου του Γκολντόνι και κατά πολλούς σημαντικότερου. Στο έργο αυτό είναι βασισμένη και η πασίγνωστη όπερα του Πουτσίνι που φέρει το ίδιο όνομα. Είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό έργο, του οποίου η υπόθεση εκτυλίσσεται στην εξωτική Κίνα του 16ου αιώνα, συνδυάζοντας με αριστοτεχνικό τρόπο τα φαντασμαγορικά στοιχεία του κινέζικου θεάτρου με τις τεχνικές της ιταλικής κομμέντια ντελ άρτε. Η παλιά κινέζικη ιστορία διασκευάστηκε από έναν εκ των πρωτεργατών της νεανικής – παιδικής θεατρικής δημιουργίας στη χώρα μας, τον Γιάννη Καλατζόπουλο, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία του. Επί 30 χρόνια καλλιτεχνικός συνεργάτης του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες στο ηπειρωτικό Θέατρο, αλλά και στο καλλιτεχνικό στερέωμα του τόπου μας όπου κι αν εργάστηκε:
Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας
Ο Γιάννης Καλατζόπουλος γεννήθηκεστην Αθήνα το 1949. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή ως εξαιρετικό ταλέντο, παράλληλα με το Γυμνάσιο, με δασκάλους τον Γρηγόρη Βαφιά, τον Κώστα Μπάκα, την Ελένη Ζαφειρίου, τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Λάμπρο Κωστόπουλο, τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τον Κωστή Μεραναίο. Άλλες σπουδές: Πάντειο Πανεπιστήμιο (1973). Νομική Αθηνών (1976). Σκηνοθεσία θεάτρου στην Accademia Nazionale d’ Arte Drammatica της Ρώμης (1985-1987
Από μικρός στον κινηματογράφο, στο θέατρο για παιδιά και στο ραδιόφωνο, έγινε γνωστός ως το «παιδί-θαύμα».
Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη ∆ιαμαντόπουλο, τον Ντίνο Δημόπουλο την Κα Κατερίνα κ.ά.
Ως επαγγελματίας εργάστηκε στους θιάσους Μυράτ-Ζουμπουλάκη, Μ. Κατράκη, Έ. Λαμπέτη, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θέατρο Στοά, Θεατρική Σκηνή, στα ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κερκύρας, Κρήτης, Λάρισας και Βέροιας, καθώς και σε πολλούς συνεταιρικούς θιάσους και ομάδες.
Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εξήντα θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στα ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κερκύρας, Καβάλας, Κρήτης και Βέροιας, καθώς και σε πολλούς ιδιωτικούς ή συνεταιρικούς θιάσους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Από το 1982 διευθύνει την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε και η Παιδική Αυλαία. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΗ (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Eπιτροπής του ΥΠΠΟ για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου. Έχει διασκευάσει και ανεβάσει για το παιδικό κοινό έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα κ.ά. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Τα ρούχα του βασιλιά (θέατρο), Γιαννάκης: το παιδί-θαύμα (μυθιστόρημα) και Αριστοφάνη Όρνιθες-Ειρήνη-Βάτραχοι (διασκευές και οδηγίες για σχολικές παραστάσεις) από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Ως επαγγελματίας ηθοποιός έπαιξε πρώτους και δεύτερους ρόλους στο θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη, στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, στο θίασο Έλλης Λαμπέτη, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Στοά, στη Θεατρική Σκηνή, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Κρήτης, στο θίασο του Γ. Κιμούλη και σε πολλούς συνεταιρικούς θιάσους και ομάδες (Θέατρο του Λαού, Ελεύθεροι Καλλιτέχνες, Θέατρο της Νιότης, Θέατρο του Δρόμου, Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.).
Λίγα λόγια για το έργο
Η πανέμορφη αλλά σκληρόκαρδη βασιλοπούλα Τουραντό, μοναχοκόρη του πανίσχυρου αυτοκράτορα Αλτούμ, για ν’ αποφύγει τον γάμο με κάποιον από τους πρίγκιπες που καταφθάνουν από τα πέρατα του κόσμου, τους θέτει τρία αινίγματα. Όποιος τα λύσει, θα κερδίσει την καρδιά της και τον θρόνο του Αλτούμ. Όποιος δεν καταφέρει ν’ απαντήσει σωστά, χάνει το κεφάλι του. Ώσπου έρχεται ο μυστηριώδης πρίγκιπας Καλάφ, ο οποίος όχι μόνο θα λύσει τα αινίγματα, αλλά θα αντιστρέψει τους όρους του παιχνιδιού. Θα αποκαλύψει τα τρομερά μυστικά που κρύβονται στους διαδρόμους του παλατιού, θα αποκαταστήσει την παραχαραγμένη αλήθεια και θα φέρει την ευτυχία στην Κίνα, κερδίζοντας φυσικά και την σκληρή καρδιά της Τουραντό.
Συντελεστές της παράστασης είναι: Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος, Σκηνικά-κοστούμια: Θανάσης Τζάτσος, Μουσική: Δημήτρης Λέκκας. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Γκίκας, Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μπίζιος, Κωσταντίνος Φερεντούρος.