Ικανοποίηση των πρυτανικών αρχών για την αξιολόγηση – Ο Τρ. Αλμπάνης για τις πρυτανικές εκλογές
Με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να αποτυπώνεται στις αξιολογήσεις του Πανεπιστημίου Leiden της Ολλανδίας αλλά και σε μια ακόμη αξιολόγηση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, το τοπικό ΑΕΙ φαίνεται ότι έχει επιτελέσει ένα μεγάλο επίτευγμα καταφέρνοντας να διατηρήσει το υψηλό ερευνητικό του επίπεδο σε καιρό κρίσης κάτι που γεννά αισιοδοξία για το μέλλον. Αρκεί όμως τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής δουλειάς αλλά και η παραγωγή καινοτομίας να αξιοποιηθούν και όχι να παραμένουν ανεκμετάλλευτα όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη θα πρέπει να υπάρξει ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Ηπείρου. Προς την κατεύθυνση αυτή εξάλλου ήδη το Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας έχει συνεργασία με την Περιφέρεια απομένει να γίνουν ακόμη περισσότερα όμως, όπως τόνισε ο Πρύτανης.
Για τις πρυτανικές εκλογές
Χωρίς πολλά περιθώρια αλλαγής στις γενικές αρχές πολιτικής λειτουργίας λόγω των πραγματικών δεδομένων που είναι οι οικονομικές και διοικητικές αδυναμίες, αλλά με δυνατότητα έχοντας ως βάσει την μέχρι σήμερα εμπειρία στην διοίκηση του Πανεπιστημίου από θέσεις ευθύνης να διαμορφώσει μια διαφορετική πολιτική για αποτελεσματικότερη διοίκηση αναμένεται να κινηθεί ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο νυν και απερχόμενος Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των πρυτανικών εκλογών. Για την νέα πρυτανική αρχή εξάλλου τα μεγαλύτερα προβλήματα θα παραμείνουν τόσο η περικοπή των χρηματοδοτήσεων που δημιουργεί ένα ασφικτικό κλίμα στην λειτουργία των πανεπιστημίων ακόμη και σε λειτουργικά αδιέξοδα όσο και το ζήτημα της μείωσης του διοικητικού προσωπικού μέσω της διαθεσιμότητας, θέμα για το οποίο μάλιστα νυν και νεοεκλεγείς πρύτανης θα έχουν στο τέλος της εβδομάδας συναντήσεις με τους Υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοχεύοντας στην επάνοδο των εργαζομένων μέσω της κινητικότητας.
Μάλιστα ο κ. Αλμπάνης απάντησε και σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί με αιχμές κατά του Συμβουλίου Διοίκησης αλλά και διοικητικών παραγόντων σχετικά με την εκλογική διαδικασία υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει προσφύγει στο ΣτΕ και για τον νόμο Διαμαντοπούλου αλλά και για τον Νόμο Αρβανιτόπουλου για τα άρθρα που ορίζουν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Όπως τόνισε η δεύτερη προσφυγή, για την διαδικασία που εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές δεν έχει κριθεί και εκτίμησε ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα που χαρακτηρίζεται όπως σημείωσε από αντισυνταγματικότητα και κατάλυση της δημοκρατίας.
Κτίριακες παρεμβάσεις
Στο μεταξύ η ακαδημαϊκή χρονιά που πρόκειται να ξεκινήσει θα αποτελέσει χρονιά προετοιμασίας της πανεπιστημιακής κοινότητας για την έναρξη λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής με πρώτο ζητούμενο την εξεύρεση των χώρων όπου αυτή θα εγκατασταθεί ώστε όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των πρώτων φοιτητών την μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες στο νεοανεγειρόμενο κτίριο απέναντι από το μεταβατικό στο οποίο και θα στεγαστει το Τμήμα ΒΕΤ. Με την παράδοση του κτιρίου περίπου τον Δεκέμβριο και με την ολοκλήρωση της προμήθειας του εξοπλισμού , η εγκατάσταση του τμήματος θα σημάνει και την εκκένωση των κτιρίων ώστε να μετακινηθούν σε αυτά άλλες σχολές όπως το Οικονομικό Τμήμα αλλά και για το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, που δεν έχουν δικά τους κτήρια.