«Μέτωπο» με συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων
Μήνας δράσεων για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων είναι ο Ιούνιος για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου.
Οι δράσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα έχουν ως στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και το συντονισμό για την καταπολέμηση της ασθένειας που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης (4/6/2014), παραμονή της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης στα Ιωάννινα με θέμα: «Συντονισμός – Ενέργειες πρόληψης & καταπολέμησης της ασθένειας του πλατάνου».
Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες δεν στάθηκαν μόνο στις διαπιστώσεις που έχουν γίνει από τη μέχρι τώρα παρατήρηση της ασθένειας. Άλλωστε τόσο οι επιστήμονες, όσο και οι δασολόγοι των δασαρχείων που παρακολουθούν την εξέλιξη του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οπότε και εμφανίστηκε η ασθένεια στην περιοχή της Ηπείρου, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατάσταση ναι μεν είναι σοβαρή όχι όμως και μη αναστρέψιμη.
Επαγρύπνηση και συντονισμό στις δράσεις ώστε να καταπολεμάται η ασθένεια εν τη γενέσει της ζήτησε στην τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση Δημόσιων έργων (ΔΕΗ, εργοληπτικές επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνικών έργων) τους κάλεσε να συνδράμουν ακόμη περισσότερο στην «αναχαίτιση» της ασθένειας με την απολύμανση των μηχανημάτων τους όπου κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δια των φυτουγειονομικών ελεγκτών θα προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους μηχανημάτων όπου εκτελούνται έργα από οποιονδήποτε φορέα.
Από την πλευρά τους, τόσο οι εκπρόσωποι των εργοληπτών, όσο και των τεχνικών εταιρειών δεσμεύτηκαν με την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων και κοινών δράσεων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα κατά τόπους δασαρχεία για την πρόληψη της ασθένειας. Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει κοινωνοί των ίδιων δεσμεύσεων να γίνουν και οι Δήμοι (που αν και είχαν προσκληθεί μέσω των ΠΕΔ απουσίαζαν εκτός από το Δήμο Ιωαννιτών) και οι εμπειροτέχνες-επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά και ιδιωτικά έργα. Στη διάρκεια της συνάντησης, προτάθηκαν επίσης μια σειρά μέτρων που πρέπει να αναλάβουν και οι Δήμοι μέσω των τεχνικών τους υπηρεσιών.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να συμβάλει στην ευρύτερη ενημέρωση δημιούργησε ενότητα στον δικτυακό της τόπο στην οποία:
· αποτυπώνονται τα σημεία όπου το μεταχρωματικό έλκος έχει προσβάλει πλατάνια
· αναρτώνται οι δασικές απαγορευτικές διατάξεις και οι αποφάσεις καθορισμού των ζωνών ασφαλείας
· δίνονται χρηστικές συμβουλές για την πρόληψη της ασθένειας
· παρουσιάζονται οι τρόποι αντιμετώπισης της
· δίνονται απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα καθώς και
· τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων υπηρεσιών όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δημήτριος Ζήκος, ο Αναπληρωτής Δ/ντης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Δασών και των Δασαρχείων, ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου Σπύρος Μπαλαμπέκος, ο πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ Ηπείρου Γεώργιος Ντάτσης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας Ιωάννης Κωστούλας & Παναγιώτης Σιόρεντας, εκπρόσωπος της ΔΕΗ από την υπηρεσία στα Ιωάννινα Χρήστος Μήτσης, εκπρόσωπος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Θεμιστοκλής Σιόντης, εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Βασίλειος Θάνος και του ΑΚΤΩΡ Περικλής Σιώρος.
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Δράττομαι της ευκαιρίας, ανάφερε η κ. Ευταξά στην τοποθέτησή της, με αφορμή και τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος να υπενθυμίσω σε όλους μας πως είναι χρέος μας να αγωνιζόμαστε καθημερινά με ουσιαστικό τρόπο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας, καθώς επίσης να προσπαθήσουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το φυσικό μας περιβάλλον, σε καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που το παραλάβαμε. Η αντιμετώπιση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια ας είναι για όλους μας η πρόκληση για να αποδείξουμε του λόγου τω αληθές.
Η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προσωπική υποχρέωση. Ας αναλογιστούμε την καθημερινή μας συμπεριφορά και επίδραση στο περιβάλλον και ας δράσουμε ανάλογα, ώστε να καταστεί πράξη το δικαίωμα για βιώσιμο περιβάλλον και για βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ως οφείλει, συνεχίζει, με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, να προωθεί την ενεργό και αποτελεσματική δράση για το περιβάλλον, με την ανάδειξη και προστασία της πολυπλοκότητας της φυσικής ισορροπίας των σπάνιων υδάτινων οικοσυστημάτων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια για παραγωγή ενέργειας μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές με την αδειοδότηση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών, προωθούμε την αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου στις Συκιές Άρτας δημιουργώντας έτσι νέες επιχειρηματικές δυνατότητες φιλικές προς το περιβάλλον και με πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους ίδιους τους πολίτες. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε ως επικεφαλής εταίροι ή εταίροι σε διασυνοριακά προγράμματα που στόχο έχουν την παρακολούθηση, προστασία και αξιοποίηση των υδάτινων και φυσικών οικοσυστημάτων στο πλαίσιο πάντα της αειφόρου ανάπτυξης.