Με τις Δ.Ε. Περάματος και Μπιζανίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό
Με τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις Δημοτικές Ενότητες Περάματος (το μεσημέρι) και Μπιζανίου (το βράδυ), ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2015 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο Δήμαρχος, όλοι οι Αντιδήμαρχοι, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και οι πρόεδρος και μέλη των Δ.Σ. των Δημοτικών Ενοτήτων και των Τοπικών Κοινοτήτων όλου του Δήμου, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι σε πέντε διαφορετικές συσκέψεις που αφορούσαν την κάθε Δ.Ε. ξεχωριστά και είχαν πολύωρες και ουσιαστικές συζητήσεις.
Αναφερόμενος στην διαδικασία που ακολουθήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε πως:
«Πρώτον επιβεβαίωσε τη διάθεση όλων μας να συνεργαστούμε και να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις που αποτυπώνουν «τη φωνή» των τοπικών κοινωνιών.
Δεύτερον μας βοήθησε στο να εξετάσουμε επί τόπου προβλήματα, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και να θέσουμε τις προτεραιότητες με ρεαλισμό και με βάση τα οικονομικά δεδομένα της εποχής».
Είναι σημαντικό πως σε όλες αυτές τις συναντήσεις εξηγήθηκαν τα αναλυτικά οικονομικά δεδομένα ώστε να γίνει κατανοητό από όλους ποιες είναι οι σημερινές δυνατότητες. Από τη μία οι δραματικές περικοπές στη ΣΑΤΑ (από τα 4 εκατ. ευρώ το 2010, φτάνουμε στο 1,5 εκατ του 2015) κι από την άλλη το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών πληρώνει κάθε χρόνο 2,3 εκατ ευρώ σε τοκοχρεωλυτικές δόσεις παλιών δανείων, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο. «Αν ξεκινούσαμε από μια λευκή γραμμή θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν διαφορετικό προγραμματισμό», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Προγραμματισμού, Θανάση Μανταλόβα,
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Μανταλόβας, η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την εξοικονόμηση πόρων «απελευθέρωσε» κονδύλια της ΣΑΤΑ που στο παρελθόν κατευθύνονταν στο να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις και «μας επιτρέπει να κάνουμε τον σχεδιασμό του 2015 με καλύτερα δεδομένα». Ενώ αποτελεί πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής «να μην δημιουργηθεί ούτε ένα ευρώ νέου χρέους».
Με τον Αντιδήμαρχο Υποδομών και Ενέργειας Γιάννη Λιόντο να προσθέτει επ’ αυτού, πως «δεν θα εγγραφεί κανένα έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν θα γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».
Να σχεδιάσουμε έργα Αναπτυξιακά
Σε κάθε μία από τις πέντε συσκέψεις οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων κατέθεταν ένα μακρύ κατάλογο έργων που επικεντρώνονταν κατά κανόνα στα προβλήματα της καθημερινότητας του κάθε οικισμού.
Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, επέμενε και στην ανάδειξη μιας διαφορετικής λογικής, ζητώντας «να αρχίσουμε να συζητάμε έργα που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα», αλλά και έργα που να εξυπηρετούν τη λογική του ενιαίου Δήμου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρέπει να σκεφτούμε έργα που να «γεννάνε», ζητώντας «να δούμε την Ανάπτυξη για να μη μείνουμε μόνο στη λακούβα». Αναρωτήθηκε με νόημα «πόσα πνευματικά κέντρα που έμειναν ημιτελή στην εποχή των ‘παχιών αγελάδων’ μπορεί να ολοκληρώσει ο Δήμος, και πόσα να συντηρήσει; Πόσα γήπεδα σε κάθε οικισμό μπορεί να συντηρήσει; Δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα, να χρησιμοποιούν δύο ομάδες ένα γήπεδο ή δύο πολιτιστικοί σύλλογοι ένα πολιτιστικό κέντρο».
Να σημειωθεί, τέλος, πως η επόμενη διαδικασία διαβούλευσης στις Δημοτικές Ενότητες θα αφορά την προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ζήτησε σε όλες τις συσκέψεις από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, να προετοιμαστούν ώστε να καταθέσουν προτάσεις.