Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων : Αντισυνταγματικό το παράβολο των 200 ευρώ για άσκηση έφεσης
Σε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί και «σταθμός» προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο το Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων και ο Εφέτης Λάμπρος Καρέλος κρίνοντας ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου το παράβολο των 200 ευρώ που απαιτείται για την άσκηση έφεσης. Η εφετειακή απόφαση θεωρεί τις επίμαχες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «καθαρά εισπρακτικό μέτρο», το οποίο εμποδίζει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Δικάζοντας έφεση κατά αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου, για την οποία δεν είχε καταβληθεί το παράβολο, το δικαστήριο δέχθηκε την έφεση και κήρυξε ανίσχυρες και επομένως ανεφάρμοστες τις εν λόγω διατάξεις με το σκεπτικό μεταξύ άλλων ότι «θίγουν τον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος προσφυγής στη δικαιοσύνη και είναι αντίθετες προς τις αυξημένης ισχύος διατάξεις που θεσπίζουν το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας. Επίσης, το Εφετείο θεωρεί ότι οι επίμαχη διάταξη συνιστά διάκριση εναντίον όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το παράβολο. Για μια απόφαση στην οποία προχώρησε με τόλμη ο συγκεκριμένος εφέτης, ο οποίος σημειωτέον ανάλαβε καθήκοντα Προέδρου Εφετών αναφέρθηκε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων όπως και η ολομέλεια των συλλόγων είχαν διαμαρτυρηθεί με επιστολή τους το 2012 στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Με δεδομένο ότι οι εφετειακές αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη, αποτελούν νομολογία και για τους υπόλοιπους δικαστίες, χωρίς όμως να λαμβάνονται υποψιν, και δεν είναι δεσμευτικές όπως οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων, η κα. Γιογλή κάλεσε τους δικαστές να τολμήσουν υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η δικαιοσύνη να καταντήσει προνόμιο των ολίγων και των οικονομικά ισχυρών αποκλείοντας τους πολίτες από δικαίωμα της προσφυγής στα δικαστήρια με τέτοιου είδους εισπρακτικά μέσα.
Όσο για τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που αφορούν κλάδους εργαζομένων οι οποίες είχαν προσφύγει κατά του ελληνικού δημοσίου, και δικαιώθηκαν χωρίς όμως να εφαρμόζονται με το ελληνικό δημόσιο να επικαλείται οικονομική αδυναμία η κα. Γιογλή σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρούμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία και το ίδιο το κράτος να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων.