Περιφερειακοί μηχανισμοί για την στήριξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων
Απάντηση στο φαινόμενο της ανεργίας αλλά και της έλλειψης κοινωνικής συνοχής που αντιμετωπίζει η χώρα μας φιλοδοξείται να δώσει ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας μέσω των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεις με τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων να εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 12000 άτομα κυρίως από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για την Ήπειρο ο προυπολογισμός ανέρχεται στις 605.000 ευρώ και ο αριθμός των ωφελούμενων θα είναι 202 άτομα. Σήμερα σε ολόκληρη την χώρα λειτουργούν 700 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ενώ επίκειται η λειτουργία άλλων 600. Από τις ήδη λειτουργούσες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι 7 βρίσκονται στην περιφέρεια Ηπείρου. Πρώτο βήμα λοιπόν με βάση την ελληνική πραγματικότητα είναι η λειτουργία 13 Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, και με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων πραγματοποιήθηκε στα Γιάννεναν παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Αντώνη Μπέζα ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων. Για στοχή της προσοχής της χώρας στην κοινωνική οικονομία προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές της με το βλέμα στραμμένο στο 2020 για την επίτευξη της έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης έκανε λόγο ο κ. Μπέζας, εξηγώντας ότι το 10% των νέων επιχειρήσεων στην Ευρώπη είναι κοινωνικές επιχειρήσεις όπως και το 10% των νέων θέσεων εργασίας.
Πέραν της δημιουργίς των 13 Περιφερειακών Μηχανισμών για τη στήριξη των ΚΟΙΝΣΕΠ το Υπουργείο Εργασίας προωθεί την δημιουργία «θερμοκοιτίδων» για τις ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλους του Νομούς της χώρας, προκηρύσσει πιλοτικά ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης, παρέχοντας χρηματοδότηση έως και 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση, επιδοτώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προμήθεια εξοπλισμού κλπ, σχεδιάζει Πρόγραμμα Χρηματοδότησης όλων των ΚΟΙΝΣΕΠ, ώστε παράλληλα με την εγκατάσταση και λειτουργία των Περιφερειακών Μηχανισμών – που αναμένεται να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ – να δίδεται και η δυνατότητα χρηματοδότησης της αρχικής επένδυσης στη παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών, προχωρά στην άμεση σύσταση και ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την παροχή στήριξης, με τη μορφή μικροπιστώσεων, δανείων ή και εγγυήσεων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στους σκοπούς σύστασης του Ταμείου, Αναλαμβάνει θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των Δημόσιων Συμβάσεων Κοινωνικής Αναφοράς στις κατηγορίες υπηρεσιών/προϊόντων καθημερινότητας, ποιότητας ζωής, πολιτισμού και αναψυχής, φροντίδας για το περιβάλλον, και τέλος Προχωρά σε στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προωθήσουμε νομοθετικές ρυθμίσεις στον ν. του Καλλικράτης ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία των ΟΤΑ με τις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Στην μεγάλη σημασία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ημερίδας ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης λέγοντας ότι η περιφέρεια ήδη εξετάζει την σύσταση μιας τέτοιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στο πλαίσιο του έργου για τις διαδρομές των αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου.
Ακολούθως υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου παρουσίασαν αναλυτικά τι προβλέπεται για την λειτουργία των περιφερειακών μηχανισμών και των αναπτυξιακών συμπράξεων με την συμμετοχή περιφερειακών και τοπικών φορέων οι οποίοι και καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση των δράσεων.