Προς ολοταχώς για ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις εξισωτικές
Σε υποβολή άμεσα ενστάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις τους εξαιτίας των επιλέξιμων βοσκοτόπων, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, τονίζοντας παράλληλα ότι η πολιτική λύση του ζητήματος από το Υπουργείο και το κεντρικό κράτος αποτελεί μονόδρομο. Αφορμή τα προβλήματα που ανέκυψαν με μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων της περιοχής οι οποίοι δεν έλαβαν εξισωτική αποζημίωση για το 2013-2014 καθώς δεν τους καταχωρήθηκαν εκτάσεις βοσκοτόπων με βάση την τεχνική λύση που είχε δοθεί αντιμετωπίζοντας ενιαία όλη την χώρα. Μάλιστα για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τόνισε ότι την λύση θα πρέπει να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραχωρώντας όλες τις αρμοδιότητες για τις δασικές εκτάσεις και τα δάση και ότι σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Αλ. Καχριμάνης, απέδωσε τα προβλήματα που εντοπίζονται στο νομικό καθεστώς που προϋπήρχε του Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο , τον οποίο χαρακτήρισε ως τη μόνη σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος των βοσκοτόπων. “Η μόνη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα για τη λύση του προβλήματος των βοσκοτόπων είναι η ψήφιση του νόμου 4351/ΦΕΚ164/ 4/12/2015. Παρ΄ όλα αυτά όμως, με το προηγούμενο καθεστώς που υπάρχει προκαλούνται τεράστια προβλήματα με τις επιδοτήσεις. Αφορά κυρίως μικρούς κτηνοτρόφους που δήλωσαν δικές τους ιδιόκτητες χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις οποίες όμως αφαιρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει του Ν. 998/1979. Συγκεκριμένα με την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, αυτές οι εκτάσεις στις λεγόμενες “Νέες Χώρες” για τις οποίες δίνονται οι επιδοτήσεις στις προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές, θεωρούνται ότι ανήκουν κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο. Για να αναγνωρίσει κάποιος τέτοιες εκτάσεις, με την ισχύουσα διαδικασία χρειάζεται 15 χρόνια και όταν τις δηλώνει ένας κτηνοτρόφος για να πάρει επιδότηση, αφαιρούνται από το σύνολο των εκτάσεων και έτσι μένει χωρίς εκτάσεις και επιδοτήσεις. Υπάρχει επίσης ο νόμος του 2014, με τον οποίο όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζονταν ως μια περιοχή. Όλο αυτό το καθεστώς ήταν για τους μεγάλους κτηνοτρόφους. Για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα, πρέπει να μην υπάρχει διαρχία, όλες οι αρμοδιότητες για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και ο, τι αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου να μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση από τον Πρωθυπουργό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Με ένδικα μέσα προειδοποιεί ο ΓΑΣ
Για αφόρητη αδικία με ευθύνη της πολιτείας εις βάρος των κτηνοτρόφων της περιοχή μας έκανε λόγο με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, εξηγώντας ότι από το 2013 είχε υπάρξει έντονη ανησυχία και είχαν σταλεί έγγραφα αλλά και πρόταση που είχε συνταχθεί σε συνεργασία με όλους τους δήμους της περιοχής χωρίς όμως αυτή τελικά να ληφθεί υποψιν.
Ο κ. Μπαλτογιάννης όπως και στο έγγραφό του στα αρμόδια υπουργεία επανέλαβε ότι θα υπάρξει και δικαστική προσφυγή εάν οι κτηνοτρόφοι δεν δικαιωθούν με τις ενστάσεις που θα υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ καλώντας τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους βουλευτές της περιοχής να βοηθήσουν για να δοθεί λύση.