Πως να συνέλθετε γρήγορα από ένα κρυολόγημα
Αυτός ο χειμώνας έριξε πολύ κόσμο στο κρεβάτι και παρά το ότι μπήκαμε και τυπικά στην Άνοιξη, οι ιώσεις είναι σε έξαρση , αν όχι εσείς, σίγουρα κάποιος κοντινός φίλος ή συγγενής σας, έχει περάσει κάποιες μέρες τον τελευταίο μήνα γριπωμένος, με βήχα, πυρετό και έντονη καταρροή.
Επειδή όμως είναι δύσκολο να προστατευθούμε απόλυτα από τους ιούς και τα μικρόβια, δεδομένου ότι δε μπορούμε να απομονωθούμε από τον έξω κόσμο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη, όταν εκείνη μας χτυπήσει την πόρτα, ώστε να κρατήσουν τα συμπτώματα το λιγότερο δυνατό και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας.
Πώς λοιπόν θα το καταφέρουμε αυτό και τι θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να ξαναγίνουμε υγιείς και ρωμαλέοι;
Η υγρασία Η υγρασία δεν θα σκοτώσει μεν, τα βακτήρια που ευθύνονται για την κατάστασή σας, αλλά θα βοηθήσει όμως, στην καλύτερη μεταχείριση της μύτης σας που ταλαιπωρείται από την επίμονη καταρροή. Δοκιμάστε να υγραίνετε τα χαρτομάντιλα που χρησιμοποιείτε για τη μύτη σας και αν χρησιμοποιείτε ψεκαστήρα για να το κάνετε αυτό, να θυμάστε να τον καθαρίζετε συχνά ώστε να μη κάνετε χειρότερη την κατάστασή σας, εισπνέοντας μούχλα ή άλλα βακτήρια. Μια άλλη λύση είναι ένα καυτό, με ατμό μπάνιο που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποσυμφόρηση και απελευθέρωση των ρινικών οδών.
Πίνετε υγρά Το νερό και τα θεραπευτικά αφεψήματα θα περιορίσουν την αφυδάτωση, που προκαλεί η ίωση και θα βελτιώσουν την κατάσταση του λαιμού σας. Τα υγρά ακόμα θα αποδυναμώσουν τις βλέννες και θα περιορίσουν τις πιθανότητες περαιτέρω μόλυνσης σε πνεύμονες και αυτιά. Προσέχετε ωστόσο, όσα πίνετε να μην περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη, καθώς αυτά, αντιθέτως, θα ενισχύσουν την αφυδάτωση.
Φροντίστε τη μύτη σας Το αλατόνερο (ή ο φυσιολογικός ορός) θα βοηθήσει πολύ τον καθαρισμό της μύτης, χωρίς να την ταλαιπωρήσει και «κάψει», όπως συνηθίζουν τα φαρμακευτικά σπρέι. Μπορείτε να αγοράστε ορό από το φαρμακείο, ή να φτιάξετε το δικό σας, οι ίδιοι σπίτι χρησιμοποιώντας αλάτι, μαγειρική σόδα και βραστό νερό. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζετε τη μύτη σας με τον ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο -για τη μύτη σας- τρόπο.
Γαργάρες με αλατόνερο Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο (αρκεί μισό κουταλάκι αλάτι σε ένα ποτήρι νερό) θα βοηθήσουν σημαντικά, αλλά παροδικά τον πονόλαιμο. Γι’ αυτό το λόγο, και δεδομένου ότι είναι μια άκρως φυσική και ασφαλής θεραπεία, καλό θα ήταν να την εφαρμόζετε ανά δύο ώρες κάθε μέρα. Επιπλέον, πέρα από την ανακούφιση, το αλατόνερο θα εμποδίσει περαιτέρω μολύνσεις και θα επιταχύνει έτσι την ανάρρωση.
Κοιμηθείτε παραπάνω Ο ύπνος βοηθάει, πάντα και σε κάθε περίπτωση, τον οργανισμό να ανασυνταχθεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του ταχύτερα. Με το να κοιμηθείτε λίγες ώρες παραπάνω από το συνηθισμένο, δίνετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και όλα τα όπλα, που έχει, για να θεραπευτεί. Μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, αν η ζωή σας είναι πνιγμένη με υποχρεώσεις σε δουλειά και οικογένεια, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει πάντα είναι η υγεία σας, γι’ αυτό φροντίστε τη αναλόγως.
Τραφείτε σωστά Μπορεί η όρεξή σας να μειώνεται όταν ασθενείτε, αλλά καλό θα ήταν να προσέξετε λίγο παραπάνω τη διατροφή σας και να δώσετε στο σώμα σας τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία, που χρειάζεται για την ανάρρωσή σας. Οι σούπες είναι μια καλή επιλογή, καθώς περιέχουν πολύτιμα συστατικά και δεν δυσκολεύουν τον οργανισμό όσον αφορά στην επεξεργασία τους.
Κόψτε το κάπνισμα Αν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, όσο είστε άρρωστοι, προσπαθήστε τουλάχιστον να το ελαττώσετε. Ο καπνός παρενοχλεί ακόμα περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα, επιβραδύνοντας την ανάρρωσή σας και δημιουργώντας τις συνθήκες για νέες μολύνεις.
Δοκιμάστε συμπληρώματα βιταμινών Κάποιοι προτείνουν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και κάποιοι θεωρούν πως η μόνη αλλαγή που επιφέρουν είναι στην τσέπη σας. Σε κάθε περίπτωση, αν ανήκετε στην πρώτη ομάδα, θα γνωρίζετε ότι ιδανικά τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται με το που εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης, αν και οι έρευνες δεν επιβεβαιώνουν, ακόμα, τη συμβολή τους όσον αφορά την ταχύτερη ανάρρωση.
Τι δεν θα βοηθήσει Είναι γνωστό στους περισσότερους πως τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην ταχύτερη ανάρρωση από ένα κρυολόγημα, ενώ αντιθέτως αυξάνουν την αντίσταση των ιών απέναντι στα φάρμακα. Τα σιρόπια για το βήχα και αντίστοιχες θεραπείες, μπορεί να προσφέρουν παροδική ανακούφιση, αλλά επίσης δεν επιταχύνουν την ανάρρωση. Όσον αφορά δε, στη γυμναστική, καλό θα ήταν να αποφύγετε, τουλάχιστον, την έντονη άσκηση και αν επιμένετε να συνεχίσετε τη γυμναστική σας να διατηρήσετε το μέτρο ακούγοντας, πάντα, το σώμα σας, χωρίς να το ζορίζετε περισσότερο από όσο εκείνο αντέχει.
Μείνετε μακριά από νέες μολύνσεις Όσο είστε ασθενείς, φροντίστε περισσότερο για την υγιεινή σας, πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας, φροντίζετε τη διατροφή σας και περιορίστε ή, καλύτερα, κόψτε τελείως το κάπνισμα. Περιορίστε ακόμα τις επαφές σας με άτομα που επίσης είναι άρρωστα, αφού είναι πιθανό να κολλήσετε ένα νέο μικρόβιο και να συνεχιστεί η κλινήρης συνθήκη σας για πολύ περισσότερο.
(πηγή: [email protected])