Σταύρος Καλογιάννης: Καθυστερήσεις στην εκπόνηση του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου της Ηπείρου
Το θέμα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των νέων Περιφερειακών Σχεδίων της χώρας έφερε στη Βουλή, με Ερώτησή του (υπ’ αρ. πρωτ. 2137/2014) προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος (ΠΕΚΑ), ο Σταύρος Καλογιάννης. Ειδικότερα στην Ερώτησή του αναφέρει:
«Ο χωροταξικός σχεδιασμός συνιστά βασικό μέσο άσκησης πολιτικής. Ειδικότερα σε ένα Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο πρέπει να καταγράφονται και να αξιολογούνται η θέση της Περιφέρειας στον ευρωπαϊκό χώρο, οι λειτουργίες διαπεριφερειακού χαρακτήρα που αυτή μπορεί να αναπτύξει, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.
Επίσης, ένα Περιφερειακό Πλαίσιο πρέπει να υποδεικνύει τις κατευθύνσεις για τη χωρική διάρθρωση των δικτύων υποδομής, τη χωροθέτηση των βασικών παραγωγικών δραστηριοτήτων όλων των τομέων της οικονομίας, την ισόρροπη διάρθρωση του οικιστικού δικτύου και τις προτεραιότητες για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας.
Τα ισχύοντα Περιφερειακά Σχέδια, για κάθε μία από τις Περιφέρειες της χώρας, είχαν εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ πριν από δέκα και πλέον χρόνια.
Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά και σημαντικά γεγονότα, εντός και εκτός Ελλάδας, που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων.
Ενδεικτικά αναφέρεται η έγκριση, το 2008, του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της χώρας μας, των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τις ΑΠΕ, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τη διετία 2008 – 2009, η μεγάλη οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της τελευταίας πενταετίας, και άλλα.
Τον Φεβρουάριο του 2012 ανατέθηκε από τοΥπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) η εκπόνηση της μελέτης «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου».
Η μελέτη θα εκπονείτο σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές σε δύο φάσεις:
- Η Α΄ φάση αφορούσε στην αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου και έχει ολοκληρωθεί.
- Η Β’ Φάση χωρίζεται σε δύο στάδια: α) το Β1 στάδιο αφορά στην αναθεώρηση και εξειδίκευση του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, τη σύνταξη της Εισηγητικής Έκθεσης και του Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης έγκρισής του και την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και β) το Β2 στάδιο περιλαμβάνει την οριστικοποίηση των διατυπώσεων του προηγούμενου σταδίου (Β1) της Μελέτης, μετά από γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των εμπλεκόμενων φορέων.Ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ σε ομιλία του, τον περασμένο Ιούνιο στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη», είχε δηλώσει αναφορικά με τα υπό εκπόνηση Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δώδεκα Περιφέρειες της χώρας θα έχουν πλήρη, ολοκληρωμένα σύγχρονα, οραματικά, φιλόδοξα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξη».
- Κατόπιν αυτών, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
- Ο ανάδοχος της μελέτης υπέβαλε τον Φεβρουάριο του 2014 στο ΥΠΕΚΑ το Β1 στάδιο της μελέτης. Έκτοτε, και ενώ έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα πλέον των 6 μηνών, το Β1 στάδιο της μελέτης δεν έχει ακόμη αποσταλεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για διαβούλευση και γνωμοδότηση.
- Πότε θα αποσταλεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για διαβούλευση και γνωμοδότηση το Β1 στάδιο της μελέτης του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου της Ηπείρου;
- Εάν προτίθεται το Υπουργείο να ολοκληρώσει τον χωρικό σχεδιασμό της Ηπείρου, καθώς μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, στασιμότητα παρατηρείται και στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού της Ηπείρου;
- Εάν έχει εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Χωροταξικού Ηπείρου;
- Ποιό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και έγκρισης των νέων Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων κάθε Περιφέρειας της χώρας;