Σταύρος Καλογιάννης: Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων η λύση για την αξιοποίηση του Βελισαρίου
Μετά την απόφαση – «τομή» για τον κατασκευαστικό κλάδο, του Υπουργού Άμυνας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να επανασυστήσει τη ΜΟΜΑ (!), μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας, περί αξιοποιήσεως της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, από την οποία το ΥΠΕΘΑ προσδοκά έσοδα 32 δις ευρώ (!), έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά για το μέλλον του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Σχετική συζήτηση έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας για την παραχώρηση τμήματος της εν λόγω έκτασης.
Όμως η λύση για το στρατόπεδο Βελισσαρίου βρίσκεται και αυτή στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, αλλά με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν αναφέρθηκε καν στις σχετικές συζητήσεις. Άραγε αγνοείται ή δεν συζητείται από σκοπιμότητα;
Το Ρυθμιστικό ορίζει σαφώς ότι παραχωρείται στο Δήμο Ιωαννιτών το σύνολο της έκτασης του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Η μεταφορά του θα γίνει στο πλαίσιο του Ν. 2745/1999 με παράλληλη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων Καλπακίου και Περάματος και με δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης τμήματος του στρατοπέδου Περάματος ή αντιπαροχή άλλης δημοτικής ή δημόσιας έκτασης.
Στη θέση του στρατοπέδου, το Ρυθμιστικό προβλέπει την υλοποίηση ενός Πάρκου, κατόπιν πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα, η καινοτομία στην αντιμετώπιση και ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας στην προσέγγιση, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτικών και επιχειρησιακών εργαλείων διαχείρισης της γης.
Στο μεγάλο αυτό χώρο πρασίνου, που αποτελεί συνέχεια του Πάρκου Πυρσινέλλα, προβλέπονται:
- εγκαταστάσεις διοικητικής φύσης που απαιτούν οι Περιφερειακές / δια-περιφερειακές υπηρεσίες (π.χ.: Μέγαρα Περιφέρειας, Αστυνομίας, κ.α.) και
- κατασκευή «Διοικητηρίου» στην είσοδο του σημερινού στρατοπέδου, που θα ενσωματώνει τα ιδιαίτερης αξίας κτήρια και χώρους της τέως στρατιωτικής διοίκησης και θα διατηρεί τη μνήμη του χώρου χωρίς να επιφέρει, περιβαλλοντικά, επίπτωση στο «φυσικό απόθεμα» του Πάρκου.
- Η πρόταση του Ρυθμιστικού είναι απολύτως σαφής και τεκμηριωμένη, προς όφελος τόσο της πόλης όσο και των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Για να εφαρμοστεί απαιτείται μόνον η θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων. Δεν έχουν συνεπώς, οι τοπικοί άρχοντες και βουλευτές, παρά να πιέσουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος να το θεσμοθετήσει