Συνάντηση του Στ. Καλογιάννη με τον Πρόεδρο κ. Χρ. Χασάνη και μέλη του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων
Τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων επισκέφθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Χρ. Χασάνη, τα μέλη του ΔΣ και το προσωπικό του.
Όπως είναι γνωστό το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, τον Φεβρουάριο του 2009, από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη θεσμική παρέμβαση στα Τζουμέρκα με την οποία τέθηκαν οι βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση ήπιων μορφών ανάπτυξης (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, κλπ), την διατήρηση και διαχείριση της φύσης και των σπάνιων τοπίων σε μεγάλα τμήματα των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων και του Περιστερίου αλλά και της χαράδρας του Αράχθου.
Στη συνάντηση ο Πρόεδρος κ. Χασάνης ενημέρωσε αρχικώς τον Σταύρο Καλογιάννη για όλες τις δράσεις του Φορέα καθώς και για τα προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει, κυρίως από τη μεγάλη γραφειοκρατία των Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ. Ειδικότερα ο κ. Χασάνης αναφέρθηκε στην μεγάλη καθυστέρηση έγκρισης του αρχικού Τεχνικού Δελτίου του Πάρκου, με συνέπεια να καθυστερεί η ομαλή λειτουργία του, τις δράσεις που χρηματοδοτούνται εντός του Πάρκου, από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και αφορούν στην απασχόληση ειδικευμένου προσωπικού και φυλάκων, την λειτουργία Κέντρων Πληροφόρησης, και άλλα.
Συζήτησαν επίσης για το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης, καθώς πέρα από την επιχορήγηση μέσω ΕΠΠΕΡΑΑ για τα λειτουργικά τους έξοδα, θα πρέπει οι Φορείς να αποκτήσουν και ίδια έσοδα, κάτι που το σημερινό νομικό τους καθεστώς δεν το επιτρέπει.
Ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου, όταν ήταν υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και στην μεγάλη προσπάθεια που είχε γίνει για να τεθούν οι βάσεις για την λειτουργία του Πάρκου, με την εκπόνηση και έγκριση των Κανονισμών λειτουργίας του και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του.
Αναφέρθηκε ακόμη στον Ν. 3734/2009, βάσει του οποίου κάθε παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίο χορηγείται άδεια παραγωγής από μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό εντός προστατευόμενης περιοχής, επιβαρύνεται με ειδικό τέλος 1% υπέρ του Φορέα Διαχείρισης της οικείας περιοχής. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να δώσει ένα σημαντικό έσοδο στους Φορείς Διαχείρισης όλης της χώρας.
Ο Σταύρος Καλογιάννης αφού συνεχάρη το Συμβούλιο και το προσωπικό του Φορέα γιατί σε μικρό χρονικό διάστημα έθεσαν σε λειτουργία το Φορέα, με σημαντική παρουσία σε όλη την περιοχή προστασίας, δήλωσε:
«Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με τη Διοίκηση και το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.
Χαίρομαι για τη δουλειά που γίνεται γιατί νιώθω το Πάρκο σαν δικό μου παιδί. Ο Φορέας πρέπει να αγκαλιάσει και να βοηθήσει πρωτίστως τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, όλους τους Τζουμερκιώτες.
Υπάρχουν ζητήματα που χρειάζεται να λυθούν σε κεντρικό επίπεδο, καθώς η σημερινή εποχή είναι τελείως διαφορετική από την περίοδο 2007 – 2009, όταν σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το Πάρκο. Τέτοια θέματα είναι:
- το ισχύον νομικό καθεστώς για το ΦΠΑ, το οποίο πρέπει να αλλάξει για να μπορέσουν οι Φορείς Διαχείρισης να έχουν ίδια έσοδα,
- η ανάθεση ανακριτικών αρμοδιοτήτων στο προσωπικό φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών,
- η ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και ήπιων δράσεων, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν την περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόταση που προωθούμε για την αξιοποίηση των νερόμυλων που βρίσκονται στα όρια του Πάρκου Τζουμέρκων. Είναι μία πρόταση ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Πάρκου, με παράλληλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τοπική χρήση, μέσω κονδυλίων της ΕΕ.Τα θέματα που αφορούν στον Φορέα αλλά και τα γενικότερα ζητήματα των Τζουμέρκων, όπως η σύνδεσή τους με την Ιόνια οδό, η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πραμάντων, η συντήρηση του οδικού δικτύου, η ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συζήτησε ο Σταύρος Καλογιάννης, σε συνάντηση που είχε, με τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων κ. Γ. Σεντελέ.
- Θα θέσω με τεκμηριωμένο τρόπο τα προβλήματα των Φορέων στον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΚΑ, ώστε να συμβάλω στην επίλυσή τους».