ΤΑΙΠΕΔ και αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων
Στην ομόθυμη και ομόφωνη καταδίκη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που βάζουν τις τελευταίες ημέρες, στο στόχαστρο το ένα μετά το άλλο, τα αναξιοποίητα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας, οδηγώντας τα στην ιδιωτικοποίηση, μέσω της παραχώρησής τους στο υπό τον εύσχημο τίτλο ΤΑΙΠΕΔ ή αλλιώς Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κατέληξε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας την Τετάρτη που ήταν μάλιστα και η πρώτη μετεκλογική.
Ως εκ τούτου, περίσσεψαν τα συγχαρητήρια για την εκλογή όσων το πέτυχαν, τόσο από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου όσο και από τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του σώματος αλλά η αναγνώριση εκ μέρους του Δημήτρη Γιωτίτσα και του Φίλιππα Φίλιου του υψηλού επιπέδου πολιτικού πολιτισμού που επεδείχθη από τις παρατάξεις που μετείχαν στις εκλογές καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, με τη διατήρηση χαμηλών τόνων εκτός βέβαια ορισμένων εξαιρέσεων, δεν βρήκε απόλυτα σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΔΠ Νίκο Γκόντα, ο οποίος επανέφερε μεν και στο δημοτικό συμβούλιο το επεισόδιο μεταξύ Τσάγκα και Κολόκα ζητώντας την καταδίκη του υπαιτίου, έκανε γνωστές ωστόσο και κάποιες εκφοβιστικές ενέργειες αγνώστων σε βάρος του Χάρη Λεοντάρη.
Ο απερχόμενος δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ζήτησε τη συναίνεση όλων των παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου για να κερδίσει ο Δήμος όπως είπε, στοιχήματα μεγάλα σαν την αντιμετώπιση της ανεργίας, την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής.
Σε ότ,ι αφορά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, εξόχως ενδεικτική των προκλήσεων που έχει μπροστά της η νέα δημοτική αρχή ήταν η κουβέντα για τις διαθέσεις της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, να αγνοήσει τις τοπικές κοινωνίες και στο όνομα της δήθεν «αξιοποίησης» να εκποιήσει ό,τι πουλιέται και να προχωρήσει στην παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε όλη την επικράτεια, ακόμα και φιλέτων που δεν μπορούν να αποδώσουν εμπορικά, όπως είναι η παραλίμνια ζώνη στην οποία έκανε αναφορά κατά την πρωτομιλία του ο Δήμαρχος της πόλης.
Αντίστοιχα, μιλώντας για τα ακίνητα της ΔΥΠΕ στους Αμπελόκηπους αλλά και για το παλιό Πανεπιστήμιο της Δομπόλη, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν κάλλιστα στο Δήμο ή την Περιφέρεια για την εγκατάσταση υπηρεσιών τους, ο κ. Φίλιος εκτίμησε πως κάθε επιχείρηση ιδιωτικοποίησης θα αποτελέσει βλάβη για το δημόσιο συμφέρον, τη στιγμή που οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν καταρρακωθεί.
Τη διάθεση να στηρίξει τη νέα δημοτική αρχή και να διεκδικήσει μαζί της θέματα όπως είναι αυτό της παραχώρησης εκτάσεων του δημοσίου, έδειξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, αναφερόμενος εμμέσως στις υποσχέσεις του πρώην Υπ. Υγείας Αβραμόπουλου, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης επεσήμανε τις πολιτικές ευθύνες όσων λειτούργησαν παρελκυστικά για τη θεσμοθέτηση ΠΔ Λίμνης και Ρυθμιστικού.
Τέλος, με αφορμή την σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που βάζει πλαφόν για τους άριστους και τους κακούς υπαλλήλους, έγινε μια πρώτη συζήτηση χθες βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο και οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις συμφώνησαν στην καταγγελία της φιλοσοφίας του νέου τρόπου αξιολόγησης, με τον Δήμαρχο να τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης ως έννοιας. Αντίθετα οι Τασιούλας και Σκοπούλης ζήτησαν εκτενέστερη συζήτηση για το θέμα, καταγγέλλοντας την αξιολόγηση.
Τέλος, ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε και στην εντολή του Υπ. Εσωτερικών για τον έλεγχο στις παιδικές χαρές, 104 τέτοιες έχει ο Δήμος Ιωαννιτών και όπως είπε ο κ. Φίλιος η έλλειψη προσωπικού και η απουσία πόρων οδηγεί το Δήμο στο να αφήνει στην επιλογή των γονιών το αν θα χρησιμοποιήσουν ή όχι τα παιδιά τους τα παιχνίδια που βρίσκονται σε κάθε γειτονιά της πόλης, γιατί ο Δήμος αδυνατεί να διασφαλίσει την καλή λειτουργία τους.
Τη συμπαράστασή του επίσης, στους απλήρωτους εργαζόμενους της SPIDERπου βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις εξέφρασε ο Στέφανος Σκοπούλης.