Το “μέλλον” του ΠΕΔΥ Ηπείρου σε ερώτηση του βουλευτή Γ.Καραγιάννη
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, σχετικά με το ΠΕΔΥ Ηπείρου. Η ερώτηση έχει ως εξής:
Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Ηπείρου, επί των οδών Μ. Κοτοπούλη & Καλπακίου στα Ιωάννινα, παραμένει επί σειρά ετών κλειστό και αναξιοποίητο. Στον τοπικό Τύπο αναφέρεται ως “εργαστήριο μαυσωλείο” ή ως “ένα ΠΕΔΥ στα αζήτητα”, καθώς είναι απροσπέλαστο και εγκαταλελειμμένο από την ημέρα που παραδόθηκε. Το διώροφο κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο 1.000 τμ και έχει αύλειο χώρο περιμετρικά. Δημοσιογραφικά ρεπορτάζ αναφέρουν πως φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το εργαστήριο κατασκευάστηκε προ δεκαπενταετίας με πόρους του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εξοπλίστηκε πλήρως με υπερσύγχρονα (για την εποχή) μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Το 2005 εντάχθηκε στο Δίκτυο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και το 2009 ανακοινώθηκε στον Τύπο η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του και ο ορισμός του Επιστημονικού του Υπευθύνου.
Παρότι ακολούθησαν κι άλλες αντίστοιχες δημόσιες εξαγγελίες, το ΠΕΔΥ Ηπείρου δεν λειτούργησε ποτέ. Τα τοπικά ΜΜΕ καυτηριάζουν, εδώ και χρόνια, τον ευτελισμό εργαστηριακού εξοπλισμού μεγάλης αξίας, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τη στιγμή που παρελήφθη. Γίνεται λόγος για μηχανήματα που ενώ όταν αγοράστηκαν είχαν τεχνολογία αιχμής, παραμένουν ακόμη και σήμερα στα κουτιά τους, αμεταχείριστα. Είναι αμφίβολη η όποια τρέχουσα λειτουργικότητα και αξιοπιστία τους (μετά την παρέλευση δεκαπέντε ετών εγκατάλειψης και αχρησίας) αν δεν είναι ήδη τεχνολογικώς απαρχαιωμένα.
Εν ολίγοις, πρόκειται για μια μεγάλη δημόσια επένδυση που ρημάζει, μια τεράστια δαπάνη που δεν έχει ανταποδώσει στον πολίτη το ελάχιστο όφελος. Κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές αξίας χιλιάδων ευρώ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί ούτε για την προαγωγή της δημόσιας υγείας (διάγνωση, πρόληψη και λύση υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων, μικροβιολογικός έλεγχος υδάτων, τροφίμων και ποτών, κλπ) αλλά ούτε και ως εν γένει περιουσία του δημοσίου, με την παραχώρηση των υφιστάμενων υποδομών σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Γιατί το ΠΕΔΥ Ηπείρου, δεν έχει αξιοποιηθεί επί σειρά ετών;
Ποια είναι η τρέχουσα λειτουργική κατάσταση και τεχνολογική επάρκεια του εργαστηριακού του εξοπλισμού;
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων;
Είναι εφικτή η άμεση λειτουργία του ΠΕΔΥ Ηπείρου προς όφελος της Δημόσιας Υγείας;
Πως σκοπεύει να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες υποδομές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος;