Αέρας εξωστρέφειας στην “ΔΩΔΩΝΗ” και στήριξης της Γαλακτοκομικής Σχολής
Στην επόμενη φάση της ανάπτυξής της και στην εξωστρέφεια, έχοντας ως μότο «Η γεύση του καλού» περνά η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, με τους επενδυτές που ανέλαβαν τα ηνία της το 2012 να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το 3ετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της. Η οικονομική κρίση μπορεί να δυσκόλεψε ως ένα βαθμό δεν αποτέλεσε όμως τροχοπέδη για την καλή πορεία της εταιρείας, που είναι ανάμεσα στις ηγετικές της Ελλάδας στο χώρο των γαλακτοκομικών .
Στην επόμενη φάση ανάπτυξή της η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες : στην αύξηση των πωλήσεων , στην ποιότητα των προϊόντων και στην προσήλωση να είναι αμιγώς παραδοσιακά 100% ελληνικά». Στα πλαίσια του επόμενου βήματος εντάσσεται και η συνεργασία η οποία εγκαινιάστηκε το μεσημέρι με το ΕΛΓΟ Δήμητρα και την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων παρουσία των διοικήσεων των δυο φορών που έδωσαν τα χέρι με κατεύθυνση την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που υπεγράφη η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη θα διαθέσει για ένα χρόνο πρώτη ύλη, δηλαδή γάλα 30 τόνους στην σχολή μέχρι τέλος του έτους καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες των σπουδαστών , θα προσκληθούν οι 2 καλύτεροι σπουδαστές να συμμετάσχουν στα προγράμματα της ΔΩΔΩΝΗΣ ενώ το τρίτο σκέλος της συνεργασίας θα είναι στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Στην σημασία αυτής της συνεργασίας αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Γιώργος Καρέτσος εξηγώντας ότι η χορηγία της πρώτης ύλης από την ΔΩΔΩΝΗ θα δώσει οικονομική ανάσα στο λειτουργικό κόστος της σχολής. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα τόνισε ότι στόχος της Διοίκησης είναι η σχολή να παραμείνει ζωντανή και να βελτιωθεί περαιτέρω η λειτουργία της. Στην σημασία αυτής της σύμπραξης με μια αξιόπιστη βιομηχανία όπως χαρακτήρισε την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Αθανάσιος Καπρέλης.
Τους λόγους για τους οποίους η ΔΩΔΩΝΗ απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή στο αίτημα της Γαλακτοκομικής Σχολής για αυτή την σύμπραξη αναφέρθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Tom Seepers και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Παναγιωτάκης αναλύοντας την φιλοσοφία αυτής της συνεργασίας με στόχο την παραγωγή προϊόντων που θα συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα με την παράδοση και την σταθερότητα που δίνουν προστιθέμενη αξία.
Νωρίτερα η Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα είχε αναφερθεί στην σχολή η οποία φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα εκπαίδευσης νέων απ’ όλη την Ελλάδα κάνοντας πράξη την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.
Το παρόν στην εκδήλωση υπογραφής του πρωτοκόλλου έδωσαν στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, της Γαλακτοκομικής Σχολής και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγών μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης, ο Πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης και ο Διευθυντής του ΕΦΕΤ Ιωαννίνων Μιλτιάδης Ζήκος. Όλοι στον χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στην σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για την στήριξη του πρωτογενή τομέα της περιοχής και της χώρας συνολικότερα, αλλά και της Γαλακτοκομικής Σχολής που μπορεί να δώσει την τεχνογνωσία που πρέπει να έχει ο σύγχρονος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων.
Mε αέρα ανάπτυξης και εξωστρέφειας
Νωρίτερα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ο Γενικός Διευθυντή της γαλακτοβιομηχανίας, Τom Seepers, σε ενημέρωση των εκπροσώπων του τοπικού τύπου έκανε έναν απολογισμό της γαλακτοβιομηχανίας από την ανάληψη των καθηκόντων το 2012 και παρουσίασε τα μελλοντικά σχέδια.
τέσσερις ήταν οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής και σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί επιτρέποντας πια στην εταιρία να κοιτά πλέον το επόμενο βήμα, ώστε να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο σύγχρονη, ακόμα πιο μεγάλη, επιμένοντας ταυτόχρονα ελληνικά και φυσικά ηπειρωτικά.
Αφού λοιπόν σε ένα μεγάλο βαθμό η αναδιοργάνωση της εταιρίας που έφερε αύξηση στον αριθμό των μόνιμων εργαζομένων, η αναβάθμιση στη γραμμή παραγωγής με 10 εκ. ευρώ επενδύσεις, η βελτίωση των εμπορικών δυνατοτήτων με την αύξηση των πωλήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αλλά και η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και κτηνοτροφίας με αγορές γάλακτος από παραγωγούς που μόνο για το τρέχον έτος φτάνουν στα 50 εκ. ευρώ, έχουν γίνει πια πραγματικότητα η εταιρία είναι, σύμφωνα με τον κ. Seepers έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση.
Στο εσωτερικό, η θέση της Δωδώνης στην ελίτ του χώρου είναι δεδομένη όντας ο 3ος «παίκτης» στο στραγγιστό γιαούρτι και ο 4ος στο φρέσκο γάλα.
Στο εξωτερικό από την άλλη στόχος είναι η εδραίωση της εταιρίας και των προϊόντων της στις αγορές που ήδη βρίσκεται και μετέπειτα η είσοδος και σε άλλες χώρες, όπως αυτές της Ιαπωνίας, Χιλής, Παναμά, Πολωνίας και φυσικά της Ρωσίας που όμως αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο λόγω του εμπάργκο που ισχύει για τις χώρες της Ε.Ε.
Με τις εξαγωγές να είναι λοιπόν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των εσόδων της «Δωδώνης» οι εξελίξεις που υπάρχουν γύρο από τη φέτα αλλά και το γιαούρτι δεν μπορεί παρά να απασχολούν τη διοίκησή της.
Σύμφωνα με τον κ. Seepers το γεγονός ότι χάθηκε μια ευκαιρία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνηση να προστατέψει ακόμα περισσότερο την ονομασία φέτα εντός της Ε.Ε. μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για εκείνη ωστόσο θεωρεί ότι όπως οι Έλληνες έτσι και οι ξένοι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν κάτι που ενισχύει τη θέση της χώρας μας στον ανταγωνισμό με άλλες χώρες που στην ουσία θέλουν να καπηλευτούν την ονομασία φέτας.
«Είναι θέμα ποιότητας και γεύσης. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις πωλήσεις μας στη φέτα και στο εξωτερικό, αν και θα ήταν πιο εύκολο για εμάς αν η Πολιτεία είχε καταφέρει να θωρακίσει καλύτερα τα δικαιώματά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Seepers.
Αναφερόμενος δε και στο θέμα του γιαουρτιού χαρακτήρισε «ντροπή» να παράγεται ένα γιαούρτι στην Τσεχία και να ονομάζεται «ελληνικό» και όχι «ελληνικού τύπου».