Σας βρήκαμε τη πιο νόστιμη συνταγή για γαλοπούλα!
Γαλοπούλα…λέξη συνυφασμένη με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας ωστόσο δεν καταλώνεται ευρέως και πολλοί πιστοί στην παράδοση προτιμούν το χοιρινό ή το αρνάκι σε διάφορες παραλλαγές..εμείς σας έχουμε τη συνταγή που θα κλέψει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι!
Υλικά:
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κούπας μαργαρίνη
Αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση:
½ κούπας ρύζι για πιλάφι
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
¼ κούπας κρεμμύδι τριμμένο
1 πακέτο μικρό κουκουνάρι
½ κούπας ζωμό κότας
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι
Σοτάρετε το κιμά το κρεμμύδι και το βούτυρο. Ρίξτε το ρύζι και σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέστε το κουκουνάρι, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίξτε το ζωμό κότας, ανακατέψτε, αφήστε το μείγμα να κρυώσει για να γεμίσουμε τη γαλοπούλα. Αν δεν έχετε ζωμό κότας, διαλύστε 1 κύβο κότας σε ½ κούπας βραστό νερό.
Αφαιρέστε τα εντόσθια από τη γαλοπούλα, καψαλίστε τις τρίχες αν έχει και τα φτερά, πλύντε τη καλά μέσα και έξω και αφήστε τη να στραγγίξει. Στη συνέχεια τρίψτε τη με το μείγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού, μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει τη μαργαρίνη λιωμένη. Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με μία κουταλιά αλάτι και λίγο πιπέρι. Στη συνέχεια γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε.
Προσοχή: Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα. Αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση φουσκώνει με το ψήσιμο.
Βάλτε τη γαλοπούλα στο φούρνο και την ψήνετε στους 160 βαθμούς, με αλουμινόχαρτο ή στη γάστρα, τόση ώρα όσο και τα κιλά της. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος την αλείφετε με το μείγμα πορτοκαλιού, λεμονιού και μαργαρίνης. Έτσι η πέτσα της δεν θα σκάσει και θα πάρει ένα λείο και ροδοκόκκινο χρώμα.