470 πρόσφυγες στο Στρατόπεδο Φιλιππιάδας – 14 πήραν το δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα αυτοβούλως
470 πρόσφυγες , 470 προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών που έζησαν τον εφιάλτη του πολέμου στις πατρίδες τους, έπαιξαν την ζωή τους κορώνα γράμματα αναζητώντας την ελπίδα , έφτασαν στην χώρα μας όπου εγκλωβίστηκαν με τα κλειστά σύνορα και πλέον είναι εγκατεστημένοι στο Στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα. Στο Κέντρο ανοικτού τύπου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων οι πρώτοι 256 πρόσφυγες έφτασαν λίγο πριν τις 7 τα ξημερώματα. Από τη Σάμο είχαν ταξιδέψει με πλοίο στον Πειραιά και από εκεί επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό την Ήπειρο και συγκεκριμένα την Φιλιππιάδα όπου έφτασαν τα χαράματα. 9 ώρες αργότερα στο συγκεκριμένο Κέντρο Φιλοξενίας έφτασαν άλλοι 230 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν το 50% αυτών είναι μικρά παιδιά διαφόρων ηλικιών ακόμη και ασυνόδευτα.
Πρώτη τους ερώτηση με την άφιξη τους είναι πόσο κοντά είναι η Ειδομένη και τα μακεδονικά σύνορα για να λάβουν την απάντηση ότι η περιοχή που βρίσκονται γειτνιάζει με την Αλβανια κάτι που τους δημιουργεί προβληματισμό και απογοήτευση με αρκετούς να εκφράζουν την πρόθεσή τους να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα. Περίπου στη μια το μεσημέρι 14 άτομα περνάν και πάλι την πύλη του Στρατοπέδου Πετροπουλάκη αφού παίρνουν την απόφαση γυρίσουν στην πρωτεύουσα. Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους μεταφέρονται στον ΚΤΕΛ της Φιλιππιάδας καθώς ήταν το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι αρχές της περιοχής. Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ενημέρωση που είχαν στον Πειραιά ήταν ότι η περιοχή όπου οδηγούνταν είναι σε μικρή απόσταση από την Αθήνα. Μια ακόμη ομάδα προσφύγων περίπου 30-40 άτομα μέλη 6 οικογενειών μετακινούνται στη έξοδο του στρατοπέδου ζητώντας και αυτοί να φύγουν. Μάλιστα στο άκουσμα ότι θα φτάσουν λεωφ ορεία με άλλους πρόσφυγες αναπτερώνονται οι ελπίδες τους ότι ίσως επιστρέψουν με αυτά τα λεωφορεία στην Αθήνα και περιμένουν. Οι ελπίδες τους αυτές ωστόσο έσβησαν αργότερα όταν τους έγινε γνωστό ότι αυτό δεν είναι δυνατόν.
Για τους υπόλοιπους η εγκατάσταση στο Στρατόπεδο έγινε κανονικά στις 75 σκηνές που είχαν στηθεί εδώ και μέρες ενώ είχε ολοκληρωθεί και το σύνολο των υποδομών που απαιτούνταν με κάποιες μικρές εργασίες να εκτελούνται το πρωί και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί είναι ο πληθυσμός των 470 προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Φιλιππιάδα. Κάθε ένας από αυτούς έχει και την δική του προσωπική ιστορία για τα όσα έζησε, όπως ο Χουσείν από την Συρία που πέρασε παράν ομα στην Τουρκιά και από εκεί με βάρκα στην Ελλάδα. Τα όσα περιέγραψε τραγικά κυρίως για την αντιμετώπιση που είχαν από τους Τούρκους λέγοντας ότι δέχθηκαν ακόμη και τα πυρά τους. Μάλιστα όπως είπε στην Τουρκία κρατήθηκαν σε στρατόπεδα χωρίς να τους παρασχεθούν φαγητό ή ιατρική φροντίδα. Τελικός προορισμός για τον Χουσείν είναι η Γερμανία όπου και βρίσκεται η υπόλοιπη οικογένειά του ενώ μόνο καλά λόγια είχε να πει για τους Έλληνες και τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή υπήρχε η προετοιμασία για την υποδοχή των προσφύγων από χθες και όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός καθώς αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν στην Αθήνα και για το Δήμο Ζηρού το ζητούμενο είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Έτσι, έγινε μεγάλη προσπάθεια να πειστούν όσοι θέλουν να φύγουν να παραμείνουν τουλάχιστον για απόψε το βράδυ ώστε αύριο εφόσον εμμένουν στην άποψή τους να μετακινηθούν με το ΚΤΕΛ. Πάντως η εντολή που υπήρχε είναι ότι τα λεωφορεία που τους φέρνουν δεν μπορούν να τους γυρίσουν πάλι πίσω. Ο κ. Καλαντζής είχε και επικοινωνία με τον Υπουργείου από το οποίο και ενημερώθηκε ότι οι πρόσφυγες με την αναχώρησή τους από τον Πειραιά γνώριζαν τον προορισμό τους.