Ερώτηση από τον Μιχάλη Κασσή για την τιμή του γάλακτος
Ερώτηση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την ημερομηνία λήξεως του γάλακτος , κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλης Κασσής.
Στην ερώτησή του ο κ. Κασσής , ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξηγήσει γιατί το βασικό σημείο καθορισμού της τιμής του γάλακτος στους πολίτες προβάλλεται πως είναι η ημερομηνία λήξεως, από πού προκύπτει πως η ενέργεια αυτή θα μειώσει τις τιμές στο «ράφι» και ποιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται στον τομέα των εισαγωγών και της διακίνησης γάλακτος.
Αναλυτικά η ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:
“Κύριοι Υπουργοί,
Μια από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση των «στρεβλώσεων» στην ελληνική αγορά, είναι η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος η οποία, συμφώνα με την πρόταση θα πρέπει «να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός, εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Είναι γνωστό πως τα κουτιά του γάλακτος θα πρέπει να φέρουν σαφή σφραγίδα με την ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης.
Είναι επίσης γνωστό πως το μακράς διάρκειας γάλα, το οποίο πολύ εύκολα μπορούν να εισάγουν οι κάθε λογής γαλακτοβιομηχανίες αλλά ακόμα και τα σούπερ μάρκετ, είναι πιο ακριβό από το φρέσκο γάλα.
Επίσης μια σημαντική ιδιομορφία είναι πως η ελληνική κτηνοτροφία αποτελείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από μικρούς, πολλές φορές και απομονωμένους, παραγωγούς και η συλλογή του γάλακτος δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με τη συλλογή των τεραστίων κτηνοτροφικών μονάδων που υπάρχουν στην βόρεια Ευρώπη.
Στη χώρα μας ως φρέσκο παστεριωμένο θεωρείται μόνο το γάλα που έχει χρόνο ζωής έως 5 ημέρες και όχι ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης «6ήμερης» και πλέον διάρκειας.
Η μείωση στην τιμή του γάλακτος από τις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ, πέραν του ότι δε προκύπτει από πουθενά, θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ελληνική αγελαδοτροφία, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι το όποιο όφελος δεν θα το καρπωθεί ο καταναλωτής αλλά η εκάστοτε βιομηχανία.
Επίσης, γνωρίζουμε όλοι πως, η τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός γάλακτος είναι σχεδόν υπο-δεκαπλάσια από την τιμή πώλησης στην αγορά και ο λόγος σίγουρα δεν εντοπίζεται στην ημερομηνία λήξεως του προϊόντος.
Το φρέσκο γάλα είναι γνώρισμα της ποιότητας και της μοναδικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και δεν πρέπει να ισοπεδωθεί και αυτό.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Γιατί το θέμα της τιμής του γάλακτος εντοπίζεται στην ημερομηνία λήξεως και όχι στην βασική πηγή καθορισμού της που είναι η διαφορά ανάμεσα στην τιμή πώλησης από τον παραγωγό και την τιμή πώλησης στο ράφι των καταστημάτων;
2. Ποιοι έλεγχοι υπάρχουν για το γάλα και τα παράγωγά του που διακινούνται σήμερα στη χώρα ως ελληνικά σε σχέση με το συνολικό παραγόμενο γάλα που διαθέτουν οι κτηνοτρόφοι και τις ποσότητες προϊόντων που διατίθενται ως «ελληνικής παραγωγής» από τις βιομηχανίες;
3. Από πού προκύπτει πως εάν επιτραπούν οι εισαγωγές, θα μειωθεί η τιμή του φρέσκου γάλακτος;” καταλήγει στην ερώτησή του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής.