Ποιοι αγόραζαν τα ομόλογα της περιφέρειας ;;;;
Morgan Stanley: Ποιοι αγόραζαν τα ομόλογα της περιφέρειας και γιατί θα συνεχίσουν να πέφτουν οι αποδόσεις
Οι εγχώριες τράπεζες, διεθνείς επενδυτές του real money και σκανδιναβικά funds είναι αυτοί που συμμετείχαν στο ράλι των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας, αλλά και εκείνοι που κυρίως βάζουν στην τσέπη τις τεράστιες αποδόσεις που δίνουν οι τίτλοι αυτοί, όπως προκύπτει από μελέτη της Morgan Stanley. Αντίθετα, η προκατάληψη φαίνεται ότι στοίχισε ακριβά για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές της Β. Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας, οι οποίοι έμειναν εκτός της αγοράς αλλά και των κερδών που αυτή έδωσε.
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάποιες σημαντικές κατηγορίες επενδυτών έχουν μείνει έξω από την αγορά, και επομένως το ενδιαφέρον για τα ομόλογα της περιφέρειας θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών αυτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. (Ως γνωστόν, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν όταν οι τιμές τους ενισχύονται).
Ειδικότερα, από τις επαφές της με θεσμικούς πελάτες, η Morgan Stanley διαπιστώνει ότι οι βασικοί αγοραστές στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι:
* Οι τράπεζες των χωρών αυτών, που παραμένουν εκ των βασικότερων παικτών της αγοράς των ομολόγων.
* Διεθνείς επενδυτές και κυρίως το διεθνές real money, που αύξησε τις θέσεις του.
* Σκανδιναβικά funds που επίσης αύξησαν τις θέσεις τους, την ώρα που άλλοι επενδυτές της Β. Ευρώπης, και ειδικά οι ασφαλιστικοί όμιλοι της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δεν φαίνεται να έχουν επιστρέψει στην αγορά.
* Τα ιαπωνικά funds αναμένεται να προχωρήσουν σε κατοχύρωση των κερδών τους κατά το επόμενο τρίμηνο.
“Γενικά, αυτά τα στοιχεία στηρίζουν τη συνεχιζόμενη πρότασή μας για long θέσεις στο ρίσκο της περιφέρειας και κυρίως στην Ισπανία”, σημειώνει η Morgan Stanley. Κατά την άποψή της, η μείωση της ζήτησης από τις εγχώριες τράπεζες αποτελεί έναν κίνδυνο για αυτές τις αγορές ομολόγων, όμως, το πιθανότερο είναι πως εάν οι τράπεζες σταματήσουν να αγοράζουν, θα είναι γιατί η οικονομία θα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και επομένως ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα προτιμήσει να ρίξει τη ρευστότητά του σε δάνεια προς την πραγματική οικονομία.
“Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος από τη Β. Ευρώπη είναι ενθαρρυντική για τις μελλοντικές τάσεις, πιστεύουμε, καθώς υπονοεί ότι πολλοί επενδυτές που αποχώρησαν από την περιφέρεια το 2011 και το 2012 δεν έχουν επιστρέψει ακόμα”, επισημαίνει η Morgan Stanley. Και προσθέτει πως με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της περιφέρειας να βελτιώνονται, τα υπόλοιπα κομμάτια της αγοράς ομολόγων να θεωρούνται πολύ ακριβά (εταιρικά ομόλογα) ή πολύ ριψοκίνδυνα (ομόλογα αναδυόμενων), και την αναζήτηση των αποδόσεων να συνεχίζεται, ο οίκος θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουν και αυτοί οι επενδυτές στα ομόλογα της περιφέρειας.