ΖΑΓΟΡΙ: Αγωγός φυσικού αερίου, πρόταση στο Interreg για τα γεφύρια στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών», η υποβολή πρότασης στο Interreg Ελλάδος-Αλβανίας για τα πέτρινα γεφύρια, το πρόβλημα που προέκυψε για ιδιοκτήτες ακινήτων από παλιά απαλλοτρίωση στο Μονοδένδρι και τη Βίτσα, η διαφωνία με την απόφαση της κυβέρνησης (παρόλο που μετατέθηκε για τον Ιούνιο η ισχύς της) για μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, η διαδικασία με το Κτηματολόγιο, η τηλεοπτική κάλυψη της περιοχής, αλλά και η λειτουργία του γραφείου των ΕΛΤΑ στο Γρεβενίτι ήταν τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου το απόγευμα της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου.
Για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: Χερσαίο τμήμα του αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» (Κήποι Έβρου – Φλωροβούνι Θεσπρωτίας) με φορέα υλοποίησης την εταιρεία: «IGI POSEIDON », η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από 23 Ιανουαρίου μέχρι 6 Μαρτίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου τάχθηκε μεν υπέρ της κατασκευής του έργου που θα φέρει φυσικό αέριο στην περιοχή. Ωστόσο, εξέφρασε ενστάσεις, παρά τις αισθητές βελτιώσεις που έγιναν στην αρχική προτεινόμενη χάραξη, εμμένοντας, ουσιαστικά, στην προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του από τον περασμένο Μάρτιο.
Ο αγωγός στο Ανατολικό Ζαγόρι μπαίνοντας στα όρια του Δήμου θα διέρχεται (όπως και στην προηγούμενη χάραξη) από προστατευόμενες περιοχές, είτε Natura 2000, είτε του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα, ανάμεσα από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο με απόσταση από τους οικισμούς τα 300 και τα 310 μέτρα αντίστοιχα, μόλις 100 μέτρα από την Παναγία (περιοχή που βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία των Μηλιωτάδων), σε απόσταση 430 μέτρων από τους Μηλιωτάδες (όμως διαπιστώνεται ότι δεν ξεπερνά τα 250 μέτρα παρόλο που αναγράφεται διαφορετικά στη ΜΠΕ) και 160 μέτρα από την Ποταμιά. Μετά το Γρεβενίτι και το Τρίστενο υπάρχει βαλβιδοστάσιο και είναι η μοναδική εγκατάσταση που αφορά όλο το μήκος του αγωγού εντός ορίων του Ανατολικού Ζαγορίου.
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης και τους σχετικούς χάρτες που τη συνοδεύουν υπάρχει διαφοροποίηση, συγκρινόμενη με την αρχική χάραξη που είχε αποσταλεί την άνοιξη του 2018 στο Δήμο Ζαγορίου, αφού επιλέγεται τώρα η διαδρομή που αφήνει εκτός την περιοχή της Αμπέλου (Τσίπιανης) και δεν επηρεάζει το πέτρινο γεφύρι. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για το γεφύρι Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες (η νέα όδευση είναι βελτιωμένη ως προς την απόσταση από τον οικισμό), αφού η χάραξη του αγωγού είναι πολύ κοντά σε αυτό παρόλο που μετατοπίζεται σε σχέση με την αρχική. Σε ότι αφορά τα ιερά δάση του Ανατολικού Ζαγορίου (Γρεβενίτι-Τρίστενο-Πέτρα και προστατευτικό Παλαιοχωρίου Μηλιωτάδων) η χάραξη δεν φαίνεται να τα επηρεάζει. Ωστόσο, άλλα παραγωγικά δάση βρίσκονται στην πορεία του αγωγού με δεδομένες επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου με την οποία αναγνωρίζει την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του έργου και τάσσεται υπέρ της κατασκευής του. Εκφράζει, ταυτόχρονα, την μερική ικανοποίηση του για την υιοθέτηση ορισμένων εκ των προτάσεων-παρατηρήσεων που κατέθεσε στην εταιρεία και στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με βάση την αρχική προτεινόμενη χάραξη του περασμένου Μαρτίου (η απόφαση είχε αποσταλεί στην εταιρεία που ανέλαβε τη ΜΠΕ και με επιστολή του Δημάρχου ενημερώθηκε για τις προτάσεις του Δήμου, τον περασμένο Αύγουστο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος), δεδομένου ότι αυξήθηκαν οι αποστάσεις του αγωγού από τους οικισμούς Γρεβενιτίου και Τριστένου και τα ιερά δάση της περιοχής, παρακάμφθηκε η διέλευση από τον οικισμό της Αμπέλου και το γεφύρι Τσίπιανης, απομακρύνθηκε η χάραξη από τους Μηλιωτάδες, αλλά όχι και από το γεφύρι Καμπέρ Αγά για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο εμμένει στην εξεύρεση καλύτερης λύσης για την όδευση του αγωγού σε μεγαλύτερη απόσταση, ώστε να προστατευθεί πλήρως το μνημείο. Τέλος, το Σώμα παραμένει σταθερό στην παλιότερη απόφασή (43/2018) του για χάραξη του αγωγού κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Μετσόβου και παράλληλα της Εγνατίας οδού, ως την βέλτιστη λύση όδευσης του αγωγού από την περιοχή του Ζαγορίου.
Πρόταση στο Interreg Ελλάδος-Αλβανίας για τα γεφύρια
Ο Δήμος Ζαγορίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σχεδιάζει να υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση έργου στο INTERREG GREECE – ALBANIA 2014-2020 (4η Πρόσκληση), με τίτλο «Αξιολόγηση τρωτότητας, μετριασμός των επιπτώσεων και αποκατάσταση των Πέτρινων Τοξωτών Παραδοσιακών Γεφυρών στη διασυνοριακή περιοχή». Ακρωνύμιο: VASTA.
Επικεφαλής εταίρος θα είναι ο Δήμος Ζαγορίου και, εκτός του ΕΜΠ, από Αλβανικής πλευράς θα μετέχουν οι φορείς:
-Cultural Heritage without Borders. Gjirokastra Branch. (Πολιτιστική Κληρονομιά χωρίς σύνορα-παράρτημα Αργυροκάστρου)
-Albanian Ministry of Culture (υπουργείο Πολιτισμού). Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες και ο προτεινόμενος προϋπολογισμός 800.000 ευρώ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή της πρότασης και όπως σημείωσε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των δεκάδων πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου αποτελεί προτεραιότητα και διαρκή μέριμνα. Εκτός των άμεσων παρεμβάσεων, όπου προκύπτει πρόβλημα, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και την πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για εκπόνηση-εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος για το σκοπό αυτό, ο Δήμος ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση της περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) για το έργο που ανέλαβε μέσω του ΕΣΠΑ και αφορά έλεγχο και συντήρηση αυτών των γεφυριών, αποστέλλοντας κατάλογο με πέτρινα γεφύρια που χρήζουν παρεμβάσεων και φροντίδας και σύντομα θα δοθούν και νέα στοιχεία.