Και με… ΦΕΚ η λειτουργία της Αρχιτεκτονικής από το 2015 – Αντιδράσεις από άλλα ιδρύματα
Πριν καλά καλά χαρεί για την έγκριση της λειτουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την επόμενη Ακαδημαίκή χρονιά 2015-2016 όπως προβλέπει η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Ιουλίου, απόφαση η οποία και εκκρεμούσε για έξι χρόνια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καλείται να απαντήσει σε όσους μιλούν για αποφάσεις που υπηρετούν λαϊκίστικες, πελατειακές λογικές εκ μέρους της κυβέρνησης.
Στην εφημερίδα Καθημερινή με αφορμή την έγκριση λειτουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κοζάνη καταγράγονται από πανεπιστημιακούς αντιρρήσεις και αντιδράσεις για την λειτουργία μιας ακόμη Αρχιτεκτονικής Σχολής.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα υπάρχουν φωνές πανεπιστημιακών που μιλούν για «αποφάσεις που υπηρετούν λαϊκίστικες, πελατειακές λογικές εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις συνεργατών του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου οι οποίοι πετούν το μπαλάκι και επιρρίπτουν τις ευθύνες στον πρώην Υπουργό Κωνσταντίνο Αρβατινόπουλο ο οποίος και δρομολόγησε την ίδρυση των εν λόγω τμημάτων στην θητεία του.
Παράλληλα το άρθρο φιλοξενεί και δηλώσεις τόσο της Κοσμήτορος της Αρχιτεκτονικ΄ςη του ΕΜΠ Ελένης Μαϊστρου όσό και του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ίδιου ιδρύματος Δημήτρη Ισαϊα με τις οποίες και οι δύο εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. « Εχουμε επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για τη λειτουργία μιας νέας σχολής, τη στιγμή που δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες των υφιστάμενων έξι σχολών. Εμείς ενδεικτικά έχουμε 1.650 προπτυχιακούς, 220 μεταπτυχιακούς, 177 υποψήφιους διδάκτορες, 75 διδάσκοντες που εξυπηρετούνται από 8 διοικητικούς υπαλλήλους», ανέφερε στην «Κ» η κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κ. Ελένη Μαΐστρου. Και πρόσθεσε: «Λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης, δεν μπορούμε όχι μόνο να ανανεώσουμε το εργαστηριακό υλικό αλλά ούτε και να το συντηρήσουμε. Από την άλλη, δεν έχουμε χρήματα για μαθήματα που απαιτούν εργασία πεδίου εκτός Αθηνών». «Είναι κρίμα σε μία τέτοια εποχή, αντί να κινούμεθα στην κατεύθυνση της συνένωσης δυνάμεων και ισχυροποίησης των σχολών που υπάρχουν, να λειτουργούμε νέες σχολές με πιθανά προβλήματα στελέχωσης και αμφίβολες προοπτικές απορρόφησης των αποφοίτων τους», πρόσθεσε στην «Κ» ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ κ. Δημήτρης Ησαΐας. Μάλιστα στο άρθρο για να ενισχυθούν και οι αντιδράσεις γίνεται αναφορά και στους 48 διαθέσιμους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ γίνονται αναφορές σε μελέτη συμβουλευτικής εταιρείας αλλά και σε μηνύματα από το ΤΕΕ βασικό συμπερασμά των οποίων είναι ότι υπάρχει ήδη υπερπληθώρα αρχιτεκτόνων στην χώρα μας.
Άμεση ήταν η απάντηση σε συγκεκριμένο άρθρο της Καθερινής από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη ο οποίος και σε γραπτή δηλωσή του αναφέρει τα εξής
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περίμενε έξι χρόνια για την έγκριση της λειτουργίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από την ίδρυσή του το έτος 2009. Το Τμήμα θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και θα αποτελέσει τη βάση για την οργάνωση της Πολυτεχνικής Σχολής, στην οποία ζητείται, με πάγια απόφαση της Συγκλήτου και των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων, να ενταχθούν και τα Τμήματα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής.
«Οι λαϊκίστικες και πελατειακές λογικές και στάσεις» ας αναζητηθούν σε όσους εμποδίζουν για δικούς τους λόγους την ίδρυση και λειτουργία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από 50 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, όταν σε νεότερα Ιδρύματα ίσχυσαν άλλα μέτρα. Εκφράζουμε την λύπη μας, γιατί επιλεκτικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια λειτουργίας της Σχολής ανακαλύπτονται η μειωμένη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και η ανεργία των πτυχιούχων, σαν να μην ισχύουν τα στοιχεία αυτά για όλα τα Τμήματα και για όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα», καταλήγει στην γραπτή δηλωσή του ο κ. Αλμπάνης.
Να θυμίσουμε ότι η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων έχει ιδρυθεί στο ομώνυμο πανεπιστήμιο από το 2009 (με το Προεδρικό Διάταγμα 173/2009). Ομως, το υπ. Παιδείας δεν έδωσε τότε έγκριση για την έναρξη της λειτουργίας της, καθώς δεν διέθετε, μεταξύ άλλων, καθηγητικό προσωπικό. Για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που είχε θέσει το υπουργείο ώστε η σχολή να αρχίσει να λειτουργεί από το έτος 2012-2013, στο πανεπιστήμιο προκήρυξαν στις αρχές του 2011 εκλογές για θέσεις των διδασκόντων. Τότε οι υπόλοιπες Αρχιτεκτονικές αντέδρασαν και το θέμα ατόνησε. Το αίτημα επαναδιατυπώθηκε στις αρχές του 2013, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, την άνοιξη του 2013 το υπ. Παιδείας αποφάσισε να λειτουργήσει από το 2014-2015 Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τελικά ήταν η σειρά της νυν ηγεσίας του υπουργείου να υπογράψει το ΦΕΚ λειτουργίας της από το 2015-2016.